Slnku v sieti dominovala čierna komédia Invalid, získala sedem cien

26.4.2024
0

Zdroj: TASR - Martin Baumann

Páčil sa vám článok?

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila v piatok večer laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2023.

Slávnostnému večeru v Slovenskom rozhlase v Bratislave, na ktorom sa zúčastnila aj prezidentka Zuzana Čaputová, dominoval film Invalid so ziskom siedmich ocenení, patrí mu aj Cena divákov. Film Slúžka režisérky Mariany Čengel Solčanskej si odniesol štyri národné ceny.

Invalid režiséra Jonáša Karáska získal titul najlepší hraný film, patrí mu aj národná filmová cena za najlepšiu filmovú réžiu, strih (Matej Beneš), zvuk (Viktor Krivosudský). Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe v snímke podal Gregor Hološka (na foto) v úlohe Lacka a ocenenie za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe udelili Zdeňkovi Godlovi za postavu Gaba. Čiernu komédiu ocenili aj v kategórii najlepšia filmová hudba, pod ktorú sa podpísali Matúš Široký a Marcel Buntaj.

Slúžka režisérky Mariany Čengel Solčanskej si odniesla štyri ceny Slnko v sieti. Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe v snímke podľa SFTA podala Dana Droppová v úlohe Anky. Tomáš Berka je vďaka tejto historickej snímke najlepším architektom - scénografom, najlepšie kostýmy navrhla Katarína Štrbová Bieliková. Ocenenie v kategórii najlepšie masky si za film Slúžka odniesli Martin Blizniak a Miroslava Krepsová.

V kategórii najlepší filmový scenár zvíťazil Miro Šifra za film Úsvit.

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe podala Éva Bandor, ktorú akademici ocenila za postavu matky Márie vo filme režiséra Mátyása Priklera Moc.

Titul najlepší animovaný film patrí snímke Tonko, Slávka a kúzelné svetlo režiséra Filipa Pošivača a producentskej dvojice Jakub Viktorín, Pavla Janoušková Kubečková. Film zvíťazil aj v kategórii najlepší kameranský výkon, ktorý podala Denisa Buranová, a najlepšie vizuálne efekty. Za tie si cenu prevzali Michal Křeček a Josefína Jiráňová.
Najlepším dokumentárnym filmom je Emília, ktorý o slovenskej hereckej legende Emílii Vášáryovej nakrútil režisér Martin Šulík, producentmi oceneného filmu sú Dávid Čorba a Mario Homolka.

Akademici v 13. ročníku Slnka v sieti udelili aj národnú filmovú cenu v kategórii Najlepší televízny film/miniséria/seriál, v ktorej zvíťazila Matematika zločinu v réžii Petra Bebjaka.
Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si prevzala diva československého herectva Božidara Turzonovová, ikona slovenského filmu, ktorá od roku 1961 účinkovala v desiatkach hraných filmov, svoj herecký talent uplatnila aj v známych televíznych seriáloch. Laureátka v ďakovnej reči vzdala hold režisérovi Štefanovi Uhrovi, po ktorého legendárnom filme nesie národná filmová cena pomenovanie.

Počas galavečera si organizátori pripomenuli aj 15 rokov Audiovizuálneho fondu (AV), či 100. výročie narodenia hereckých legiend Jozefa Kronera a Ladislava Chudíka.

(TASR)

Páčil sa vám článok?