Na scénu Opery SND sa vracia Predaná nevesta

23.4.2024
0

Zdroj: SND

Páčil sa vám článok?

V Roku českej hudby a pri príležitosti 200. výročia narodenia Bedřicha Smetanu sa na scénu Opery Slovenského národného divadla vracia obľúbený titul Predaná nevesta. Záver aktuálneho týždňa – vo štvrtok, v piatok a sobota 25., 26. a 27. apríla bude patriť trom predstaveniam inscenácii v réžii pražského rodáka Pavla Mikoláštíka. Viac nám prezradila tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Slovenské národné divadlo otvárala 1. marca v roku 1920 síce iná Smetanova opera Hubička, jeho Predaná nevesta však patrí k najuvádzanejším na našej prvej opernej scéne, kde sa prvýkrát objavila už v apríli spomínaného roka a odvtedy zaznamenal tento titul v SND vyše 800 predstavení. Inscenácia, ktorú si diváci môžu pozrieť v súčasnosti, mala premiéru marci 2009. Posledné predstavenie bolo v januári 2020 tesne pred koronou. Je tu teda príležitosť uvoľniť sa pri sledovaní národnej českej komickej opery, ktorej árie, duetá či zbory doslova zľudoveli. Veď kto by nepoznal známy zbor Proč bychom se netěšili, když nám Pán Bůh zdraví dá... alebo dueto Jeníka a Kecala Znám jednu dívku, tá má dukáty a už nehovoriac o dojemnom duete Mařenky a Jeníka Věrne milování...

"Prodaná nevěsta, pánové, je vlastně jen hračka," vyhlásil Smetana a doplnil: „Já jsem ji skladal ne ze ctižádostivosti, nýbrž ze vzdoru.“ Ocitáme sa v 50. a 60. rokoch 19. storočia, keď si skladatelia vyberali skôr historické námety z národných dejín. Po dokončení opery Braniboři v Čechách sa Smetana zaoberal myšlienkou skomponovať dielo, ktoré by bolo kontrastom námetom i hudbou. A tak 30. mája 1866 mala pod skladateľovou taktovkou premiéru opera Predaná nevesta. Do denníka si Smetana okrem iného napísal: „Prvý zbor Proč bychom se netěšili... sa musel opakovať. Ja som bol vyvolaný po každom dejstve trikrát.“ Konečnú, súčasnú podobu dostala opera až v roku 1870 po niekoľkých dramaturgických a hudobných úpravách.

Zdroj: SND

Predaná nevesta, Jozef Benci ako Kecal.

Predanú nevestu charakterizuje spontánnosť, bezprostrednosť a melodika vychádzajúca z ľudových tancov, v tom čase azda z najpopulárnejšej polky. Popri bujarých výstupoch jej však nechýba mnoho intímnych, dojemných scén. O kráse Smetanovej hudby svedčí aj výrok osobnosti českej kultúry Františka Xavera Šaldu z roku 1918, v ktorom označil Smetanu za „génia krištáľovej čistoty a mimoriadneho, veľkého a štedrého životného jasu“.

Dej Predanej nevesty sa sústreďuje na Jeníka a Mařenku, mladých zamilovaných ľudí. Ich osud však skomplikuje otec dievčiny, ktorý ju prisľúbil synovi bohatého sedliaka Míchu, dlžiac mu peniaze. Do toho všetkého sa zapletie Kecal i Vašek, rodičia obidvoch zaľúbencov a ďalšie postavy, dedinská zábava sa odohráva pod veľkým vyzdobeným šiatrom v kostýmoch, ktoré reflektujú skôr módu šesťdesiatych rokov minulého storočia ako folklórne kroje. Mařenka je temperamentnou i tvrdohlavou súčasnou devou, Jeník dokonca miestny rocker obletovaný obdivovateľkami a známy duet Věrne milování si zaspievajú na skútri. Napokon je všade veľa veselia.

Zdroj: SND

Predaná nevesta, Tomáš Juhás ako Jeník.

Predaná nevesta sa vracia do Opery SND s odstupom štyroch rokov, v sólistickom ansámbli došlo ku generačnej výmene a mnoho postáv si majú diváci možnosť vypočuť v novom obsadení. Pod taktovkou Jaroslava Kyzlinka Mařenkou bude Lenka Máčiková v alternácii s Michaelou Kuštekovou, Jeník Ondrej Šaling a Tomáš Juhás, Kecala stvárni Gustáv Beláček alebo Jozef Benci a Vaška Peter Račko. Predstavia sa aj Ľubica Vargicová, Filip Tůma, Denisa Hamárová, Pavol Remenár, Mariana Sajko a ďalší.

Po troch predstaveniach na kkonci apríla sa tento operný titul do repertoáru SND vráti opäť až na jeseň.

(ms)

Páčil sa vám článok?