V Slovenskej filharmónii budú debutovať dvaja mladí umelci - Jiří Habart a Sophie Dervaux

19.4.2024
0

Zdroj: Slovenská filharmónia

Páčil sa vám článok?

Orchester Slovenská filharmónia sa predstaví vo štvrtok 25. apríla o 19.00 pod taktovkou Jiřího Habarta, ktorý patrí k najmladšej generácii českých dirigentov. Sólistkou večera bude mladá francúzska umelkyňa Sophie Dervaux, prvá fagotistka Viedenských filharmonikov. Na programe zaznejú diela Johanna Nepomuka Hummela a Sergeja Rachmaninova.

Ako nás informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova, Jiří Habart, rodák z Frýdku-Místku sa v Slovenskej filharmónii predstaví prvýkrát. Finalista dirigentskej súťaže Donatella Flick Conducting Competition v Londýne a držiteľ 5. miesta na Medzinárodnej hudobnej súťaži Zoltána Kodálya, kde získal aj niekoľko špeciálnych ocenení a dirigent Národného divadla moravskosliezskeho v Ostrave sa s naším orchestrom predstaví aj v Žiline na festivale Allegretto.

V Slovenskej filharmónii zaznejú v jeho naštudovaní dve diela bratislavského rodáka Johanna Nepomuka Hummela, ktorý bol podobne ako Mozart považovaný za zázračné dieťa. Ako osemročný sa s rodinou presťahoval do Viedne, kde sa stal žiakom 30-ročného Wolfganga Amadea Mozarta, vzdelával sa u J. Albrechtsbergera, A. Salieriho a J. Haydna. Počas svojho života bol považovaný za jedného z najväčších skladateľov a klaviristov Európy. Štvrtkový večer otvorí Hummelova Predohra B dur, op. 101, ktorú vystrieda Koncert pre fagot a orchester F dur.

Sólistkou v Hummelovom koncerte bude mladá francúzska umelkyňa Sophie Dervaux, prvá fagotistka Viedenských filharmonikov.

Program koncertu doplní Rachmaninovova 2. symfónia e mol, op. 27, ktorú skladateľ komponoval dlho a jej úspešná premiéra zaznela v Petrohrade v roku 1908.

Program bratislavského symfonického koncertu zaznie aj v Žiline, kde uzavrie v sobotu 27. apríla 2024 tridsiaty tretí ročník stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia Allegretto Žilina. Brilantná francúzska fagotistka Sophie Dervaux je držiteľkou hlavnej Ceny festivalu Allegretto Žilina 2023.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?