Hosťami symfonických večerov v Slovenskej filharmónii budú Juraj Valčuha a Slávka Zámečníková

30.3.2024
0

Zdroj: A. Trizuljak, SF

Páčil sa vám článok?

Symfonické koncerty v Slovenskej filharmónii pokračujú vo štvrtok a piatok 4. a 5. apríla o 19.00. Slovenská filharmónia sa predstaví pod taktovkou svetovo uznávaného slovenského dirigenta s medzinárodným renomé Juraja Valčuhu. Po boku orchestra sa predstaví mladá slovenská sopranistka Slávka Zámečníková, sólistka Viedenskej štátnej opery. Na programe sú diela Richarda Straussa a Piotra Iľjiča Čajkovského.

Ako nás informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova, Juraj Valčuha, hudobný riaditeľ Houston Symphony bude hosťom 75. sezóny po druhýkrát, po mimoriadne úspešnom marcovom uvedení tretej symfónie Gustava Mahlera.

Slávka Zámečníková zaznamenala raketový štart na svetové operné i koncertné pódiá. Od septembra 2020 je centrom jej pôsobenia Viedenská štátna opera, kde stvárňuje postavy vo viacerých operných tituloch, okrem iného postavu Sophie v opere Gavalier s ružou Richarda Straussa.

Zdroj: A. Trizuljak, SF

Juraj Valčuha. 

Straussova tvorba je rozsiahla - je autorom 15 opier, symfonických básní, inštrumentálnych koncertov, komornej a baletnej hudby a viac ako dvesto piesní. Práve jeho diela zaznejú v prvej polovici koncertu. Program otvorí úvodné Interlúdium zo Straussovej opery Intermezzo. Nasledovať budú jeho Štyri posledné piesne v interpretácii Slávky Zámečníkovej. Štyri posledné piesne uvedie mladá umelkyňa v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie vôbec po prvýkrát, aj keď jeho piesňová tvorba mladú umelkyňu sprevádza od študentských čias. Meditatívny opus, jedno z vrcholných diel skladateľa, ktoré skomponoval ako 84-ročný v roku 1948 vo Švajčiarsku, kde sa usadil so svojou manželkou po 2. svetovej vojne, rok pred svojou smrťou. Skladateľ ich nekomponoval ako uzavretý cyklus, dokonca vznikali v odlišnom poradí.

Zdroj: Ján F. Lukáš

Slávka Zámečníková. 

Koncert vyvrcholí v druhej polovici symfonickým dielom. Namiesto avizovanej Symfónie č. 1 D dur Alexandra Moyzesa zaznie v naštudovaní Juraja Valčuhu, čerstvého držiteľa Radu Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenska v oblasti kultúry a umenia, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena SR v zahraničí, Symfónia č. 6 h mol Patetická op. 74 Piotra Iľjiča Čajkovského. Posledné symfonické dielo skladateľa bolo uvedené v premiére v St. Peterburgu v roku 1893 pod jeho taktovkou.

(ms)

Páčil sa vám článok?