Zamestnanci Bibiany nesúhlasia s odvolaním riaditeľky, napísali otvorený list

26.3.2024
0

Zdroj: bibiana

Páčil sa vám článok?

Ako sme už informovali, ministerka kultúry Martina Šimkovičová odvolala v pondelok bez udania dôvodu riaditeľku Bibiany -Medzinárodného domu umenia pre deti Zuzanu Liptákovú. Zamestnanci inštitúcie s týmto krokom nesúhlasia a napísali otvorený list.

Ako zdôrazňujú zamestnanci Bibiany, Zuzana Liptáková bola vôbec prvou riaditeľkou Bibiany, ktorá bola zvolená na základe verejného výberového konania.

"So znepokojením sledujeme netransparentné kroky súčasnej vlády, ktoré zasahujú už aj do sféry umenia určeného deťom a mládeži. Týmto necitlivým konaním ministerstvo ohrozuje dlho budovanú odbornosť a medzinárodný kredit projektov Bibiany, ako aj celkový chod inštitúcie, ktorá v poslednom období, práve za pôsobenia odvolanej riaditeľky, nabrala nový dych a oživuje kontakty doma i v zahraničí," uvádzajú zamestnanci v liste.

Ako ďalej argumentujú, Medzinárodný dom umenia pre deti má jedinečné postavenie na Slovensku a je rešpektovanou organizáciou v zahraničí. V čase, keď sa pripravuje jubilejný 30. ročník Bienále ilustrácií Bratislava, 17. ročník medzinárodného festivalu Bienále animácie Bratislava či 32. ročník súťaže Najkrajšie knihy Slovenska potrebuje Bibiana stabilné a odborné vedenie.

"Žiadame o vysvetlenie danej situácie a rovnako žiadame, aby obsadzovanie vedúcich postov štátnych inštitúcií bolo realizované na základe transparentného výberového konania s verejným vypočutím, tak ako to bolo aj v predošlom konkurze na miesto riaditeľky Bibiany. Žiadame, aby kritéria výberu uchádzačov boli k prediskutované s odbornou verejnosťou a rozhodnutie o víťazovi nech prislúcha nezávislej komisii zloženej z odborníkov.

(ms)

Páčil sa vám článok?