Šimkovičová odvolala riaditeľku Bibiany i Slovenskej národnej knižnice

25.3.2024
0

Zdroj: TASR - Erik Mader

Páčil sa vám článok?

Šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) odvolala v pondelok riaditeľov dvoch kultúrnych inštitúcií.

Vo funkcii končí riaditeľka Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana Zuzana Liptáková (na foto) a generálna riaditeľka Slovenskej národnej knižnice v Martine Katarína Krištofová. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry (MK) SR Petra Bačinská.

"V prípade Bibiany využila ministerka zákonnú možnosť odvolania bez udania dôvodu," skonštatovala Bačinská.
Generálna riaditeľka národnej knižnice končí podľa nej vzhľadom na nedostatočné zabezpečenie inštitúcie voči kybernetickým útokom, nedostatočnú ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva a pochybenia v manažérskej činnosti.

Odvolanie riaditeliek ministerkou kultúry považuje podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) za neodôvodnené.

"Ministerka kultúry Šimkovičová odvolala ďalšie dve riaditeľky dôležitých kultúrnych inštitúcií. Opäť bez udania dôvodu a bez akéhokoľvek rozhovoru s nimi," uviedla Jaurová. Na uvoľnené pozície očakáva čisto stranícke a odborne sporné nominácie.

"Šimkovičová takmer každý deň odhaľuje nové dôvody, pre ktoré nikdy nemala byť ministerkou kultúry a pre ktoré bude v apríli čeliť odvolávaniu," dodala.

(TASR)

Páčil sa vám článok?