Koncert SF: V Katedrále sv. Martina zaznie Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži Josepha Haydna

22.3.2024
0

Zdroj: Ján F. Lukáš

Páčil sa vám článok?

Členovia Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom uvedú aj v 75. sezóne Veľkonočný koncert na Kvetnú nedeľu, 24. marca 2024. Ako nás informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova, uskutoční sa v Katedrále sv. Martina o 15.00 v rámci cyklu Hudba v chrámoch.

Na programe je dielo Josepha Haydna, ktoré už tradične zaznieva v predveľkonočnom období v Bratislave – Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži.

Haydn začal komponovať dielo v roku 1785 na podnet predstaveného katedrály Santa Cueva v juhošpanielskom meste Cádize, ktorý ho požiadal, aby napísal hudbu na „sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži“.

V cádizskom kostole bolo zvykom uviesť každoročne v predveľkonočnom období jedno oratórium. Na pravé poludnie sa všetky dvere zatvorili a zaznela hudba. Po predohre vystúpil biskup na kazateľnicu, vyslovil prvé zo siedmich slov Božieho Syna a rozjímal nad ním. Keď skončil, zostúpil z kazateľnice a pred oltárom sa vrhol na kolená. Táto pauza bola vyplnená hudbou. Následne biskup ešte šesťkrát vystúpil na kazateľnicu a na konci každého rozjímania zaznel do ticha orchester.

Už počas Haydnovho života sa stal tento opus jedným z jeho najslávnejších diel.

(ms)

Páčil sa vám článok?