Jana Kirschner pokrstila v Bratislave nový album Obyčajnosti, ktorý vznikol počas pandémie

21.3.2024

Zdroj: Viktor Cicko

Páčil sa vám článok?

Speváčka, skladateľka a textárka Jana Kirschner vydala očakávaný album s názvom Obyčajnosti. Novinka vychádza po dlhšej prestávke a to na CD, v digitálnej verzii a tiež vo forme exkluzívnej dvojitej LP. Informovala nás o tom Nora Krchňáková z NK Factory.

Jana Kirschner napísala v posledných rokoch niekoľko titulných piesní k filmom či seriálom a nahrala aj detské CD Pesničky pre Jonatána. Album Obyčajnosti vznikol počas niekoľkých mesiacov pandémie. Je oslavou každodenných dní, vecí a rituálov, ktoré v melódiách Jany Kirschner ožívajú a rozprávajú pestrým hudobným jazykom. Autorkou všetkých jedenástich piesní aj textov je Jana Kirschner.

Zdroj: Viktor Cicko

Album sa nahrával v Londýne a jeho producentom je speváčkin partner Eddie Stevens. Okrem neho na album nahrávali bicie nástroje Matthew Kelly, gitary Benjamin Bouton a basovú gitaru Kevin Toublant, ktorí aktuálne koncertujú s legendárnou Roisin Murphy.

„Album je celý v slovenčine a ponúka nahliadnutie do každodenných radostí aj starostí na veci a témy, s ktorými sa mnohí z nás dokážu stotožniť. Práve preto názov Obyčajnosti. Je to album, ktorý sa na nič netvári ani nehrá, a práve vo svojej obyčajnosti je vlastne neobyčajný. Jeho drevený, akustický sound pozýva poslucháča na prechádzku mimo vychodených trás. Najviac ma baví hrať sa so slovami. Slovenčina mi prirástla k srdcu a cítim, že mi konečne nič nebráni písať tak, ako mi to ide v hlave. Je to krásny jazyk a po rokoch s ľahkosťou viem, aké slová kde uložiť, čo ako bude znieť. A už to jednoducho plynie samo,“ zverila sa Jana Kirschner.

Zdroj: Viktor Cicko

Novinku Jana predstavila v debate v bratislavskom kníhkupectve Martinus s Martinom Pycom Rauschom, ktorý je jej dlhoročným fanúšikom. Obyčajnosti pokrstil primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý je zároveň hudobníkom v skupine Para. Na najnovšom hudobnom počine bratislavskej kapely sa totiž Jana Kirschner zhostila úlohy producentky.

"Každá pesnička má svoj príbeh a svoju atmosféru. Túžba po domove je jedným z najsilnejších momentov, je to pre mňa niečo, čo na tomto albume zohralo obrovskú úlohu. Niekedy mám pocit, že aj keď som nemohla cestovať, v tých pesničkách som vlastne utekala domov. Som šťastná, že album konečne vychádza a dúfam, že na ten ďalší moji fanúšikovia nebudú musieť dlho čakať. Napokon koncept mám už v hlave,“ hovorí Jana Kirschner.

Art work na cover albumu Jana Kirschner vymyslela spolu so svojimi dcérami. Nový album predstaví Jana Kirschner na jarnom Obyčajnosti tour 2024, vstupenky si môžete kúpiť v sieti predpredaj.sk.

(ts)

Páčil sa vám článok?