Po roku sa v Slovenskej filharmónii opäť predstaví Symfonický orchester VŠMU

19.3.2024
0

Zdroj: A. Trizuljak, SF

Páčil sa vám článok?

V rámci cyklu Junior sa opäť po roku v bratislavskej Redute predstaví Symfonický orchester Vysokej školy múzických umení. Koncert je venovaný aj 75. výročiu založenia VŠMU v Bratislave. Uskutoční sa v stredu 20. marca 2024 o 18:00 v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie.

Ako nás informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova, Symfonický Orchester VŠMU sa predstaví pod vedením renomovaného slovenského dirigenta a pedagóga školy Mariána Lejavu.

Spolu s orchestrom na záver koncertu vystúpi aj Spevácky zbor VŠMU (zbormajster Ladislav Kaprinay). Ako sólisti večera sa predstavia klaviristky Anhelina Kydora a Kristina Borbat (študentky VŠMU) a huslista Martin Pavlík (absolvent bakalárskeho štúdia na VŠMU).
Program koncertu otvorí dielo súčasného britského skladateľa, dirigenta a klaviristu Thomasa Adèsa. Dielo Dawn je komponované pre orchester, s flexibilným počtom interpretov a voľným rozmiestnením hráčov.

V interpretácii klaviristiek Anheliny Kydory a Kristiny Borbat si vypočujete Koncert pre dva klavíry a orchester D mol Francisa Poulenca, ktoré je jedným z posledných diel skladateľovej ranej kompozičnej fázy. Ďalšou skladbou programu budú Štyri humoresky pre husle a orchester, op. 89 fínskeho skladateľa Jeana Sibelia, ktorú uvedie huslista Martin Pavlík. Rozprávkovo očarujúce dielo z roku 1917 bolo pre účely vydania rozdelené do dvoch celkov – op. 87 a op. 89 a dáva sólistovi priestor dokonale uplatniť svoje interpretačné majstrovstvo.

Nasledovať bude dielo Johannesa Brahmsa Variácie na Haydnovu tému, op. 56, ktorú v roku 1873 premiéroval Viedenský filharmonický orchester a dirigoval sám skladateľ. Záver koncertného večera bude patriť vokálno-inštrumentálnemu dielu Gabriela Faurého Cantique de Jean Racine, op. 11. Táto skladba zaobalí koncertnú sieň svojou podmanivou intímnosťou.

Koncert je realizovaný v rámci dlhoročnej spolupráce Slovenskej filharmónie s Vysokou školou múzických umení v Bratislave. Pre VŠMU je tento večer jeden z najväčších hudobných sviatkov roka. Je skvelou príležitosťou pre študentov a študentky zdokonaľovať svoje interpretačné umenie a pre mladých návštevníkov priblížiť sa k vážnej hudbe, ktorá je pre mnohých často len obchádzaným hudobným žánrom.

(ms)

Páčil sa vám článok?