Zážitky Martina M. Šimečku uvidíte na javisku: Divadlo Astorka premiéruje Príhody tuláka po Slovensku

18.3.2024
0

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90 premiéruje 19. marca inscenáciu Príhody tuláka po Slovensku v réžii Juraja Nvotu (na foto). Vznikla voľne podľa próz Martina M. Šimečku.

"Po vypuknutí ruskej agresie voči Ukrajine zobral ruksak v pocite bezmocnosti, po tých svinstvách a vraždách v Buči, raketách v Odese, a išiel do slovenských hôr, tam stretal ľudí s rôznymi názormi, je to sociologická vzorka nášho obyvateľstva," uviedol po pondelkovej verejnej generálke Nvota. Režisér sa podpísal aj pod dramatizáciu textu spolu so synom Jakubom Nvotom.

"Po vyše dvoch rokoch sme tiež pociťovali potrebu postaviť sa za seba, že na ktorej strane stojíme, že rozhodne nestojíme na tej strane, čo propaguje naša vláda, ale že sme za Ukrajinu," dodal režisér k predstaveniu, ktoré nepoučuje, ale kladie otázky a hľadá spôsob, ako odstrániť priepasť medzi ľuďmi. "Snívame o rovnobežkách, ktoré sa môžu pretnúť."
Divadelná púť či "tulákova cesta krajinou slovenskej duše" milovníkom slovenských hôr pripomenie známu Cestu hrdinov SNP a fenomén trasy po červenej značke. "Náš divadelný hrdina Tulák ju nepoznal, náhodou sa po nej vybral, a ešte aj opačným smerom, z Devína na východ. Ale podobne ako tisíckam účastníkov tejto slovenskej 'púte' aj jemu v mnohom pomohla formulovať si otázky o sebe a svete," približuje Astorka.

Inscenácia podľa tvorcov naznačuje veľa o slovenskej povahe, s ktorou je hlavný hrdina konfrontovaný pri stretnutiach s náhodnými okoloidúcimi, často grotesknými a paradoxnými. Ady Hajdu potvrdzuje, že predstavenie ukáže divákom, akí sme. "Že to dobro, čo je v nás, sa nezmení. Dobro v nás je, len sme zmanipulovaní, nenávistní, a keď naši vládni predstavitelia šíria nenávisť, veľmi ťažko sa jej ľudia zbavujú a nepriznajú si chyby, ani to od nich nechcem. My dávame veľa otázok, nedávame odpovede, odpovedať si musí každý sám," podčiarkol herec. Skúšobný proces označil za najnáročnejšie obdobie v svojom živote. "Lebo je to kontroverzné a ešte tá zodpovednosť textu. Šimečka napísal cestopis, prózu, a spraviť z toho divadlo bola neuveriteľné úloha. Toto dokáže Nvota, spraviť divadlo aj z cestopisu," uzavrel Hajdu.

Ďalej účinkujú Zuzana Konečná, Sarah Arató, Marián Labuda, Pavol Šimun, Tomáš Turek, Peter Šimun, Halyna Kapralova (ako hosť)/Kateryna Kolisničenko.

(TASR)

Páčil sa vám článok?