Blíži sa detský čitateľský maratón, odštartujú ho v bratislavskom kníhkupectve

15.3.2024
0

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Pritiahnuť čo najväčší počet deti a mládeže ku knihe je hlavným cieľom celoslovenského detského čitateľského maratónu pod názvom Čítajme si.... Konať sa bude v týždni od 18. do 22. marca v knižniciach, školách, materských školách či kluboch.

Jubilejný 15. ročník má zároveň informovať o dostupnosti linky pomoci pre deti a mládež 116111, kde môžu nájsť pomoc a radu v momente, keď ju budú potrebovať. Linka detskej istoty (LDI) je dostupná non-stop, bezplatne a anonymne pre celé Slovensko.

"K dnešnému dňu sa prihlásilo viac ako 88.000 čitateľov a stále ešte pribúdajú ďalší. V rámci celoslovenského detského čitateľského maratónu si deti na čítanie môžu vybrať akúkoľvek knihu, môžu sa zapojiť v ktorýkoľvek deň v týždni od 18. do 22. marca a spoločne si čítať môžu akokoľvek dlho a v akomkoľvek jazyku," hovorí riaditeľka LDI Táňa Ivanič Rybanská. Dodáva, že projektom chce nezisková organizácia podporiť aj myšlienku inklúzie a integrácie.

"Čítať spolu môžu rovesníci, ale aj staršie deti mladším či deti seniorom," vysvetľujú organizátori. Dodávajú, že samotné podujatie sa veľakrát prepája s besedami či výstavami, na ktoré sú prizývaní spisovatelia, ilustrátori a iné významné a zaujímavé osoby. "Aplikujú sa tak rôzne faktory ovplyvňujúce vzťah k čítaniu - mladšie deti majú možnosť počúvať hlasné čítanie, staršie deti si budujú pocit kompetencie v čítaní," poznamenáva psychologička z LDI Lucia Chamutyová.

Podujatie symbolicky odštartujú v utorok 19. marca o 10.30 h v bratislavskom kníhkupectve v obchodnom centre na ľavom brehu Dunaja, kde sa so spisovateľom Petrom Bartoněkom stretnú školáci z Bratislavy a Pezinka.

(TASR)

Páčil sa vám článok?