Výzva mestského múzea Bratislavčanom: Podeľte sa s nami o vaše „šesťdesiate“

9.2.2024
0

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Viete, ako sa do múzea dostanú predmety, ktoré vidíte na výstavách? Akvizičná činnosť predstavuje nosnú časť aktivít múzea a zahŕňa proces od objavenie predmetov cez ich oficiálne posúdenie až po prípadné prijatie a zaradenie do zbierkového fondu. Do zbierky mestského múzea v Bratislave môžete tentoraz prispieť aj vy!

Zbierkový fond sa tvorí a dopĺňa dlhodobo a je základným bohatstvom múzea, s ktorým pracujú kurátori a kurátorky pri koncipovaní výstavných projektov. „V rámci akvizičnej činnosti múzea sme si na tento rok pripravili sériu aktivít, kde ľudia budú môcť odovzdať do našich zbierok drobný predmet, fotografiu či (len) ústnu spomienku na niektoré obdobie alebo nejakú udalosť. Začíname 9. marca podujatím Naše/Vaše Šesťdesiate, Deň otvorených dverí v Apponyiho paláci,“ informovala nás Katarína Selecká, manažérka PR a marketingu Múzea mesta Bratislavy (MMB).

Zdroj: MMB/Dominika Bolgáčová

​Z výstavy Šesťdesiate v Bratislave

Pripomína, že dejiny mesta netvoria len významné udalosti, pamiatky a predmety, ale najmä jeho obyvatelia a ich individuálne osudy.  Ako vyzerali vaše šesťdesiate? Ktoré veci, chute či vône sú podľa vás typické pre dané obdobie? Akú spomienku, či už pozitívnu, alebo negatívnu, máte doteraz v živej pamäti? Možno ste sa v tomto období narodili, prežili svoje detstvo, zakladali rodinu, alebo ste práve nastúpili do novej práce. Alebo sa vás či niekoho z vašich blízkych priamo dotkol režim a udalosti z augusta 1968.  

Zdroj: MMB/Dominika Bolgáčová

​Z výstavy Šesťdesiate v Bratislave

Pre múzeum sú príbehy obyvateľov vzácnym zdrojom poznania a zdieľania skúseností. Aktuálne prebiehajúca výstava BA 60 – 69. Šesťdesiate v Bratislave mapuje významnú dekádu v dejinách Bratislavy. „Pozývame všetkých Bratislavčanov a Bratislavčanky, pamätníkov, ale aj ich príbuzných, aby ju navštívili, zanechali nám svoj odkaz, príbeh, spomienku prípadne fotografiu či drobný predmet,“ pokračuje Katarína Selecká.

Ak máte záujem priniesť a darovať do zbierky mestského múzea predmet, ktorý sa vám s daným obdobím spája, počas Dňa otvorených dverí vám budú k dispozícii aj kurátori múzea. Obsah výstavy vám priblíži tím lektorov a odborníkov, tešiť sa môžete aj na sprievodný program.

(bn)

Páčil sa vám článok?