Filharmonici končia a začínajú rok koncertom

31.12.2006
Páčil sa vám článok?

Slovenská filharmónia sa rozlúči so starým rokom a privíta nový rok mimoriadnymi koncertami. Na programe je výber z tvorby G. Gershwina a A. Dvořáka.

Nedeľný Silvestrovský koncert sa začína o 16.00 h v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v budove Reduty, pondelňajší Novoročný koncert sa začína o 19.00 h. Program: George Gershwin - Američan v Paríži a Rapsódia v modrom, Antonín Dvořák - Slovanské tance, výber (č. 1 C dur, č. 3 As dur, č. 6 D dur, č. 8 g mol op. 46, č. 9 H dur, č. 10 e mol, č. 13 b mol, č. 15 C dur op. 72). Slovenskú filharmóniu bude dirigovať Peter Feranec, sólistom večerov bude slovenský klavirista Marcel Štefko.

Skladateľ a klavirista George Gershwin, odchovaný americkým džezom  túžil poznať európske hudobné tradície. Vybral sa do Európy, presnejšie do Paríža, kde mal záujem navštevovať hodiny kompozície u popredných hudobníkov. Pamätný Ravelov výrok: „Načo chcete byť druhotriednym Ravelom, keď ste už prvotriednym Gershwinom?“ vstúpil do dejín, rovnako ak aj Gershwinova nekonvenčná hudba. Prvý väčší úspech mu priniesla efektná kombinácia symfonického štýlu s džezovými prvkami – Rapsódia v modrom (1924) napísaná na objednávku Paula Whitmana pre koncert populárnej hudby v New Yorku. Stala sa prototypom kvalitnej americkej hudby. O štyri roky neskôr skomponoval symfonickú báseň pre orchester Američan v Paríži. Opisuje v nej svoje bezprostredné dojmy z návštevy európskej metropoly.

Začiatkom decembra 1886,po návrate z piatej cesty do Anglicka, sa Dvořák pustil do inštrumentácie druhej rady Slovanských tancov. Dokončil ich behom toho istého mesiaca. Ohlas úspechov v Anglicku sa dostal aj za Atlantický oceán. Dvořák pricestoval do New Yorku na pozvanie zakladateľky tamojšieho konzervatória, pani Thurberovej,27. septembra 1892, aby prevzal post riaditeľa Národného konzervatória a zasiahol ako dirigent a skladateľ do tamojšieho hudobného života. Keď prišiel na nový kontinent, Amerika sa nemohla honosiť tradíciou pôvodnej klasickej hudby. Tak ako Dvořákovu hudbu prijali Američania s veľkým obdivom a nadšením koncom 19. storočia, záujem o ňu pokračuje aj v súčasnosti. Dvořák je stále najhranejším českým skladateľom a jedným z top titulov sú práve Slovanské tance.

Páčil sa vám článok?