Po odvolaní riaditeľa školy sa starosta dostal do sporu s rodičmi a učiteľmi

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Starosta Podunajských Biskupíc Oto Nevický sa dostal do sporu s rodičmi a učiteľmi Základnej školy Podzáhradná. Dôvodom je odvolanie riaditeľa školy z funkcie.

Ako nás v mene učiteľov a rodičov informovala Magda Lazová, bývalého riaditeľa zriaďovateľ, ktorým je mestská časť, nepripustil do výberového konania na obsadenie miesta riaditeľa školy z dôvodu nedoloženia referencií od zriaďovateľa a nahradil ho riaditeľom zrušenej Základnej školy Dudvážska. Riadením školy ho podľa nej starosta poveril napriek tomu, že neprešiel výberovým konaním. Bývalému riaditeľovi sa skončilo funkčné obdobie, nie však pracovný pomer, k 30. júnu tohto roka. Dostal výpoveď s odôvodnením, že pre neho nie je voľné miesto, hoci už v auguste nový riaditeľ prijal do pracovného pomeru svojho bývalého kolegu. Ako tvrdia rodičia a učitelia, riaditeľ po nočnom požiari 23. septembra vyhodil po troch hodinách vyučovania žiakov na ulicu bez zabezpečenia ďalšej starostlivosti, takže deti sa túlali po sídlisku, zatiaľ čo nič netušiaci rodičia pracovali. Keď sa rodičia sťažovali starostovi, listom vyslovil starosta pánu Pfefferovi, poverenému riaditeľovi, poďakovanie za perfektné zvládnutie situácie. Rodičia a učitelia sa v liste, ktorý máme k dispozícií, sťažujú na správanie pracovníčok miestneho úradu počas triednych aktívov. Nový riaditeľ mal okrem iného zavádzať rodičov informáciami o platení vysokého povinného poplatku za školský klub - údajne preto, aby umelo znížil počty detí v klube a mohol prepustiť vedúcu vychovávateliek školského klubu, keďže bola v rade školy. Rodičia a učitelia nám dali k dispozícií fotokópie vyjadrenia krajského školského úradu, v ktorom sa konštatuje, že mestská časť nepostupovala pri výberovom konaní v zmysle zákona o štátnej správe v školstve a samospráve, ako aj vyjadrenia Inšpektorátu práce Bratislava, podľa ktorého je vyžadovanie ,,referencií z predchádzajúcej praxe“ neopodstatnenou požiadavkou. Zaslali aj sťažnosť starostovi, ten ju však v odpovedi označil za neopodstatnenú v celom rozsahu.

Podľa starostu nijaké porušenie zákonov nenastalo, nezaradenie bývalého riaditeľa do výberového konania i poverenie funkciou nového bolo v súlade so zákonmi. Cieľom sťažností je vraj zdiskreditovať osobu povereného riaditeľa školy, zriaďovateľa školy a pracovníkov miestneho úradu.

„Pôvodnému riaditeľovi Základnej školy na Podzáhradnej ulici sa skončilo päťročné funkčné obdobie v zmysle zákona,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré nám poskytol starosta O. Nevický. „Predvolal som si jednu pedagogickú pracovníčku spomínanej školy, ktorá mi poverenie na vedenie školy odmietla. Z toho dôvodu som dočasne poveril vedením školy, teda nie vymenoval, Mgr. Pfeffera. Na dočasné poverenie nie je potrebné výberové konanie. Zriaďovateľ vypísal riadne výberové konanie, ktorého uzávierka bola 3. decembra. Školská rada bude o výbere nového riaditeľa rozhodovať 13. decembra (už po uzávierke tohto vydania novín, pozn. red.). Môžem vyhlásiť, že s rodičmi, ktorí dali údajne deti po rozhovore so mnou do inej školy, som sa nestretol. Obvinenia povereného riaditeľa nemôžem komentovať, toto právo prislúcha jemu. Musím konštatovať, že v liste je veľa nepresností. Verím, že po úspešnom konkurze a menovaní nového riaditeľa sa situácia na škole upokojí, je to cieľom nás všetkých.“

Situáciu na základnej škole na Podzáhradnej ulici budeme ďalej sledovať.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie