Súčasná dánska dráma v divadle Astorka

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Divadlo Astorka-Korzo´90 sa už dlhší čas venuje objavovaniu zaujímavých súčasných európskych autorov.

Príležitosťou spoznať jednu z podôb dánskej drámy je pre bratislavské publikum koniec druhého decembrového týždňa, keď bude mať premiéru hra Milovníci z pera Nikoline Werdelinovej. Inscenáciu v réžii Milana Lasicu odohrá špičkový herecký tím prvýkrát v piatok 12. decembra o 19.00 na scéne na Námestí SNP 33, reprízy budú v rovnakom čase 13. a 16. decembra.

Nikoline Werdelinová skúma mestský životných štýl stredných vrstiev nielen prostredníctvom dramatických textov, ohlas si vyslúžila aj vďaka komiksom a knížným ilustráciám. Spoločným menovateľom jej tvorivej činnosti je však groteskný nadhľad. Kulisami Milovníkov, hry s podtitulom Breviár vzťahov, je práve súčasné európske veľkomesto.

Klbko vzťahov medzi piatimi priateľmi sa začne zamotávať čoskoro po zdvihnutí opony. Na stretnutí dvoch dvojíc, Karen (Anna Šišková) s manželom, právnikom Ottom (Boris Farkaš) a architekta Petera (Vladimír Hajdu) s Helenou (Marta Sládečková), sa Karen a Helena dozvedia, že si ich tretia priateľka Kiky, známa častým striedaním partnerov, našla nového milenca. Postupne však vysvitne, že je ním práve Peter a po nečakanom zvrate nadobudnú udalosti rýchly spád... Helena musí čeliť novým životným okolnostiam a rozpadávajúcemu sa manželstvu.

Organizátori podujatia sľubujú, že vďaka originálnemu zmyslu pre humor režiséra Milana Lasicu a hereckému potenciálu Astorky sa diváci môžu tešiť najmä na inteligentnú zábavu.

Bohuš Dúbrava

Páčil sa vám článok?