Prešporským Paganinim je Silvia Petrášová

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V sobotu 29. novembra bol v Zichyho paláci už 7. ročník súťaže mladých huslistov Prešporský Paganini. Porota okrem 3 miest v každej kategórii vyhlásila aj absolútneho víťaza - Malého Prešporského Paganiniho, ktorou sa stala výnimočná - iba desaťročná Silvia Petrášová zo ZUŠ na Štefánikovej ulici v Bratislave.

Pod rukami jej skúseného pedagóga Jozefa Horňáka vyrástol už nejeden talent, ktorý sa osvedčil aj v medzinárodnej konkurencii. Silvia hrala náročný koncert H. Wienawskeho, ktorý dá zabrať aj zrelým sólistom svetového mena.

Husľová súťaž Prešporský Paganini je určená pre mladých huslistov Bratislavského kraja, so zameraním na interpretáciu diel autorov slovenskej a svetovej hudby. Poslaním tejto súťaže je rozvíjať a prehlbovať talentové schopnosti a umelecké cítenie žiakov, prispievať k vyhľadávaniu talentovaných žiakov v školách.

Na súťaži sa zúčastnilo 20 žiakov bratislavských základných umeleckých škôl, ktorí súťažili v 4 kategóriách a ktorí už prešli internými výberovými prehrávkami na jednotlivých školách. Súťažiach hodnotila 5-členná odborná porota, ktorej predsedal Bohdan Warchal ml.

Organizátormi súťaže sú tradične firma Expos - hudobné nástroje a mestská časť Bratislava - Staré Mesto. Víťazi získali hodnotné ceny, diplomy a sladké balíčky.

Nedeľný koncert v reprezentačnej Zrkadlovej sieni bol naozajstnou lahôdkou a potešením ducha pre všetkých zúčastnených. Tu už predstavenie nepripomínalo hru strémovaných žiakov, ale zrelých umelcov. Vystúpili nielen tohtoroční víťazi, ale aj absolútni víťazi predchádzajúcich ročníkov Lucia Baráthová, Imrich Farkaš, Roman Jánoška a Lucia Kopsová. Nemohol vystúpiť iba Ondrej Jánoška (prvý Malý Prešorský Paganini), študent Viedenského konzervatória, laureát mnohých svetových súťaži a držiteľ Karajanovho štipendia, ktorý práve absolvuje európske koncertné turné.

Prekvapením bolo záverečné vystúpenie Romana Jánošku, ktorý spolu s bratom Františkom a hosťujúcim viedenským kontrabasistom predviedli virtuózne džezové improvizácie.

(ex)

Páčil sa vám článok?