Bratislava si zaslúži krajšiu výzdobu

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Aj tento rok sa nám fontány obliekli do sukničiek, teda krytov pred nepriazňami počasia. Stalo sa tak aj na Maximiliánovej fontáne na Hlavnom námestí. Avšak to, čo prišlo s vianočnou výzdobou, je pre mňa maximálny šok.

Kryt je pokrytý bieločervenou plachtou čiže v mestských farbách. To by sa dalo ešte zniesť, ale červené a biele žiarovky už nie. „Suknička“ vyzerá ako šapitó.

Ďalšou kapitolou je verejné klzisko na Hviezdoslavovom námestí. Strojné zariadenie a tribúny sú pokryté neopracovanými doskami, ktoré sú ledabolo natreté bielou farbou. Celé to pripomína skôr rómske osady na východe Slovenska ako centrum hlavného mesta.

Vianočná výzdoba nášho mesta je nedostatočná a chýba jej akákoľvek koncepcia. Typickým príkladom je Poštová ulica, kde sú stromy ovešané svetlami, no v hornej časti sú svetlá na štyroch stromoch a v dolnej asi na piatich. Ideálne by bolo, keby boli na každom druhom či treťom.

Taktiež girlandy na Hviezdoslavovom námestí. Malé svetielka povešané na oceľovom lanku tiež nevyzerajú vábne. A pritom by chcelo dobré nápady len dotiahnuť do konca. Na Hviezdoslavovom námestí by bolo treba, aby tie girlandy boli z umelej čečiny a obtočené svetlami.

Nestojí to tak veľa, aby na to mesto nemalo. Bratislava by si mala utvoriť koncepciu, aby osvetlenie nebolo od ulice k ulici, od mestskej časti k mestskej časti iné, a aby sa z nej stalo hoc‘ aj svetoznáme vianočné mesto, plné výzdoby, trhov a všetkého, čo k Vianociam patrí. Aby sa pohľad na vianočnú Bratislavu stal typickým tak ako pohľad na Champs Élysées v Paríži. Prilákalo by to množstvo turistov a to, že Bratislava má na to, aby sa stala vianočným mestom pre jej romantickosť, vieme všetci.

Juraj Tichý, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?