Na Hlavnom námestí sa počas Vianočných trhov objavia úplne nové predajné stánky

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Málokto si záver roka v hlavnom meste dokáže predstaviť bez obľúbených Vianočných trhov na Hlavnom námestí. Tie tohtoročné sa budú konať už po jedenástykrát a primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský pred ich otvorením prisľúbil hneď niekoľko noviniek.

Po desiatich rokoch dostanú Vianočné trhy úplne nové predajné stánky. Mesto ešte v máji vypísalo verejnú súťaž návrhov na ich realizáciu. Šesťčlennú porotu najviac zaujal návrh bratislavského kreatívneho štúdia Atelier 3.

„Na začiatku sme sa inšpirovali historickými dokumentmi a archívnymi fotografiami, ktoré naznačujú charakter drobnej architektúry a kultúry pouličného predaja v Bratislave v jej rôznych historických obdobiach,“ hovorí o procese tvorby nových stánkov jeden z autorov Slavomír Fondrk. „Použili sme preto tvaroslovie, materiálovú skladbu a proporcie, ktoré charakterizujú atmosféru starej Bratislavy. Na druhej strane, využívame moderné technologické postupy, vrátane nehorľavých farieb, nepremokavých a nehrdzavejúcich materiálov.“

Tento rok sa bude na Vianočných trhov predávať v 90 stánkoch. Po dohode so samosprávou mestskej časti Staré Mesto sa Vianočné trhy po prvý raz rozšírili aj o časť priestoru na Františkánskom námestí, kde bude umiestnených 14 stánkov. Zmenil sa aj celkový pôdorys rozmiestnenia stánkov, aby neprichádzalo k nepríjemným tlačeniciam. Zároveň sa odstránili nepekné „hluché“ priestory, ktoré vznikali v zázemí stánkov po oboch stranách Hlavného námestia.

Organizátori sa ani tento rok nespreneveria základnej a nosnej myšlienke Vianočných trhov - nájsť na Hlavnom námestí v čase adventu všetky prepotrebné drobnosti na vytvorenie atmosféry vianočných sviatkov. Bratislavčania i návštevníci mesta tu opäť nájdu tradičné vianočné potraviny a cukrovinky, novinkou v ponuke občerstvovacích stánkov budú zabíjačkové špeciality, opekané prasiatko a sushi. Sortiment doplní množstvo rôznych ľudovoumeleckých výrobkov, vianočných ozdôb, populárnych marionet, knihy či hudobné nosiče.

Spolu bude na Vianočných trhoch 60 stánkov s vianočným sortimentom a 30 gastronomických stánkov. Zostavu doplní 9 grilov a 7 krytých pergol. V troch nekomerčných stánkoch dostali možnosť sa prezentovať Slovenský výbor UNICEF, Evanjelická diakonia ECAV, Bratislavská katolícka charita, Dom sociálnych služieb ROSA, Soroptimist Club a Lion´s Club.

Na svoje si určite neprídu „lovci“ rôznych textilných výrobkov, parfumérie, topánok, elektroniky a podobných spotrebných predmetov. Vianočnú atmosféru mesta bude umocňovať sprievodný kultúrny program na špeciálnom pódiu, na ktorom budú vianočné nákupy spríjemňovať najmä deti - žiaci z bratislavských základných, stredných, ľudovoumeleckých a cirkevných škôl. Vianočné trhy sa začnú v piatok 28. novembra a potrvajú do 23. decembra.

(mih)

Páčil sa vám článok?