Architekti majú o súťaž veľký záujem

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Príležitosť zapojiť sa do medzinárodnej architektonickej súťaže na spracovanie návrhu riešenia polyfunkčnej budovy na Kollárovom námestí a urbanisticko-architektonickej úpravy tohto námestia využilo množstvo záujemcov.

Do 15.augusta, keď uplynula lehota na prevzatie súťažných podkladov, sa prihlásilo 161 účastníkov, z ktorých je 24 zo zahraničia. V piatok 22. augusta súťažná porota oficiálne zverejnila svoje odpovede na otázky súťažiacich. Tí mali možnosť po prevzatí súťažných podkladov adresovať do 15. augusta svoje otázky na súťažnú porotu, týkajúce sa spresnenia zadania.

Otázky sa týkali najmä presnejšieho vymedzenia riešeného územia, stavebných čiar, dopravného riešenia či plánovanej funkčnej náplne riešeného objektu. Termín odovzdania súťažných návrhov je 1. október 2003.

Pripomeňme, že súťaž vypísala akciová spoločnosť Metropolitan Bratislava, ktorá je súčasťou investičného holdingu 1. garantovaná. Ten je vlastníkom súčasného parkoviska oproti divadlu Nová scéna. Na mieste parkoviska by mala vyrásť polyfunkčná budova s maximálne ôsmimi nadzemnými podlažiami a jedným podkrovným podlažím. Odmena pre víťaza súťaže je pol milióna korún.

Ako sa vyjadril podpredseda predstavenstva 1. garantovanej Andrej Kollár, spoločnosť má záujem o výnimočné návrhy, odrážajúce aktuálne estetické trendy v architektúre, no rovnaký dôraz kladie na modernosť v zmysle účelnosti riešenia objektu, teda súčasne kreativitu i úžitok. Preto chce prilákať najlepších architektov, mnohých bude pozývať adresne, najmä zo zahraničia.

Cena pre víťaza je atraktívna aj v medzinárodnom meradle. Na Slovensku je to zatiaľ najvyššia víťazná cena. Na porovnanie udelená cena v podobnej súťaži na návrh na centrálnu budovu NBS bola podľa našich informácií 300-tisíc korún.

1. garantovaná kúpila pozemky pod parkoviskom v januári a na zvyšok námestia má predkupné právo. Architekti budú v súťaži riešiť celé námestie, nielen hornú časť. Podľa územného plánu sa môže stavať len v hornej časti - na území terajšieho parkoviska.

Hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová potvrdila, že súťaž na Kollárovo námestie bola vypísaná so zámerom získať názor na celé námestie, druhé kolo sa však bude týkať už len tej časti námestia, ktorá je vo vlastníctve 1. garantovanej. Spoločnosť predpokladá v budúcnosti ďalší stavebný rozvoj Kollárovho námestia a tomu prispôsobila aj súťaž.

(lau)

Páčil sa vám článok?