Tipy na podujatia v januári - vyberte si zážitok na víkend aj všedný deň

14.1.2023

Zdroj: Bratislavské noviny

Páčil sa vám článok?

Aj začiatkom roka sa deje v Bratislave a okolí veľa zaujímavého, navyše, rozbieha sa plesová sezóna, takže sa môžete zabávať až do noci. Vybrali sme pre vás niekoľko inšpirácií na január a pridávame aj podujatia, ktoré si môžete naplánovať na nasledujúce mesiace.

Bratislavská burza kníh
Každú sobotu

V  Starej tržnici môžete každú sobotu zájsť na najväčšiu knižnú burzu na Slovensku, ktorá sprevádza pravidelný potravinový Trh-Piac-Markt. Táto jedinečná akcia sa koná vždy od 9.00 h do 15.00 h na poschodí tržnice. Nájdete tu najmä knihy, ale popri nich sa určite objavia aj grafiky, gramoplatne, pohľadnice, časopisy, CD-čka, komiksy a  plagáty, známky, mince a iné zberateľské predmety.

Vstup je voľný. Viac nájdete na www.staratrznica.sk.

Zdroj: Miroslav Moravský

O kresbe, čo ožila
Performatívna adaptácia detskej knižky Daniela Pastirčáka
15. januára

Združenie Jiv Art sa rozhodlo spracovať prekrásnu knižku spisovateľa Daniela Pastirčáka a ilustrátorky Daniely Olejníkovej do vizuálnej adaptácie, ktorá má podnietiť mladú dušu k zamysleniu sa nad vznikom sveta, má „zobudiť“ zmysly a viesť diváka až k vlastným interpretáciám o živote.

Podujatie sa uskutoční vo výstavnej a koncertnej sieni Klarisky na Klariskej 1 o 16.00 h. Vstupenka stojí 7 eur. (visitbratislava.sk)

Prednáška Bosorky zo Starej radnice
17. januára

Vedeli ste, že i novoveký Prešporok mal svoje bosorky? O tom, prečo ich bolo u nás menej ako v susedných krajinách, ako prebiehali prešporské čarodejnícke procesy či ako sa na údajných bosorkách hľadalo tzv. diablovo znamenie vám porozpráva Alexandra Ballová, historička a odborná knihovníčka Múzea mesta Bratislavy.

Podujatie sa uskutoční o 17.30 h v Starej radnici. Vstupenka stojí 4 eurá/zľavnená 2 eurá. Viac nájdete na www.muzeumbratislava.sk.

Tanečný dom
19. januára

V legendárnom V-klube si od 20.00 h môžete vychutnať krásu tancov z česko-slovenskej hranice pod taktovkou tanečných lídrov Františka Moronga a Barbory Morongovej, viesť budú aj Michal Zábražný, Kristína Zábražná a ich hostia.

Vstupné: 8 eur. (visitbratislava.sk)

Kreatívne písanie
24. januára

Schopnosť vyjadriť sa zrozumiteľne, presne aj nápadito je zručnosť, s ktorou sa dá tvorivo a hravo pracovať. Napríklad v Mestskej knižnici Bratislava od 17.00 h, na kurze autorskej tvorby a kreatívneho písania pre mládež a mladých dospelých s lektorkou Evou Lavríkovou.

Viac nájdete na www.mestskakniznica.sk.

1. reprezentačný ples odpadového hospodárstva a priateľov životného prostredia
27. januára

Veselá zábava bude v závere januára v hoteli Double Tree by Hilton. V poradí 15. reprezentačný ples odpadového hospodárstva a priateľov životného prostredia, ktorý organizuje Asociácia podnikateľov v odpadovom hospodárstve, sa začína o 19.00 h.

Cena lístka na ples pre jednu osobu je 118,80 eur s dph. Viac nájdete na www.odpady-portal.sk.

Zdroj: Odpady portál

Deň svätojurských pivníc
27. – 28. januára

Spoznajte vo Svätom Jure neďaleko Bratislavy víno, príbehy a ľudí tohto úžasného miesta. Tento rok na vás čaká 25 pivníc, ktoré sa otvoria na dva dni, v piatok a sobotu od 13.00 h do 20.00 h. (visitbratislava.sk)

Výstava Človek človeku
Karel Koch a Dušan Jurkovič
do 26. februára

Keď budete v historickom centre, odporúčame zájsť aj na neštandardnú výstavu v Starej radnici, ktorá približuje myšlienkový svet a životnú filozofiu uznávaného lekára Karla Kocha a jeho priateľa, architekta Dušana Jurkoviča. Výstavu pripravilo Múzeum mesta Bratislavy v spolupráci s Vysokou školou umeleckopriemyslovou v Prahe.

Výstava Creaks – umenie v hre
do 29. januára

Milovníkov počítačových hier poteší výstava v Bibiane. Cez práce výtvarníkov a vývojárov hier Radima Jurdy a Jana Chlupa nahliadnu, ako vznikala ručne kreslená a maľovaná videohra Creaks. Na výstave si môžu videohru aj zahrať, a porovnať tak finálnu digitálnu verziu s ručne vytváranými originálmi. bibiana.sk

Zdroj: Bibiana

Fragolino ples
4. februára

V Istra centre na Hradištnej 43 v Devínskej Novej Vsi sa zabavíte na Fragolino plese, ktorý moderuje Richard Vrablec. Na podujatí, ktoré sa začína o 19.00 hodine, vystúpi aj detský folklórny súbor Kobylka, operný spevák Tomáš Ondriáš či víťazka talentovej šou Nikola Kusendová.

Zdroj: fragolinocuisine.sk

Zámocký PLES
4. februára

Prijmite pozvanie na Zámocký PLES v exkluzívnych priestoroch Šimák zámok Pezinok! Oficiálne otvorenie plesu začne tradičným valčíkom profesionálnych tanečníkov. Počas servírovania vynikajúcej galavečere Vás bude sprevádzať príjemnými melódiami klavirista. Moderátor plesového večera bude Juraj Bača, ktorý si zahrá aj so svojou kapelou, ktorá sa postará o plesovú zábavu a určite roztancujú celú sálu. Hosť večera bude najznámejší slovenský jazzman Peter Lipa a DJ Vám bude hrať až do rána. Pripravená bude aj bohatá tombola a fotostena na červenom koberci.

Cena vstupenky je 169 eur/osoba. V cene vstupenky je welcome drink, servírovaná 3-chodová večera, večerný bufet, víno 1 fľaša pre 2 osoby, voda a slané pečivo. Viac nájdete na www.zamokpezinok.sk.

Zdroj: palacearthotel.sk

Cirkus Varius na ľade
4. marca

Na Zimnom štadióne V. Dzurillu v Ružinove už v marci diváci zažijú dynamické predstavenie od Cirkus Varius, plné špeciálnych efektov, ktoré na ľadovej ploche spojí všetky žánre súčasného cirkusového umenia. Žongléri, akrobati, iluzionisti či gymnasti predvedú strhujúce predstavenia nielen na ľade, ale aj vo vzduchu. V cirkuse neuvidíte žiadne zvieratá, iba špičkové výkony umelcov na ľade, ktoré podčiarknu kostýmy, svetelné efekty či hudba, ktoré sú tematicky ladené ku každému číslu. Circus Varius vznikol spojením viacerých svetových cirkusov. Zloženie cirkusových umelcov je medzinárodné - sú tam umelci z Rakúska, Bieloruska, Brazílie, Bulharska, Kanady, Číny, Francúzska, Nemecka, Veľkej Británie, Maďarska, Talianska, Ruska, Ukrajiny, USA. Môžete sa tešiť na jedinečné, navzájom odlišné čísla, ktoré uspokoja aj toho najnáročnejšieho diváka. Circus Varius je jediný cirkus na svete, ktorý skrotil všetky živly.

Cena vstupenky je 25 alebo 28 eur. Viac nájdete na www.showslovakia.sk.

Zdroj: showslovakia.sk

(bn)

Páčil sa vám článok?