Bratislava si pripomenie korunovácie

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Staré Mesto pripravuje na 5. a 6. septembra kultúrno-spoločenské podujatie pod názvom Kráľovské mesto Bratislava - miesto zjednocovania národov.

Chce ním pripomenúť prvú bratislavskú korunováciu spred 440 rokov, keď v Dóme sv. Martina za uhorského kráľa korunovali Maximiliána Habsburského.

„Zámerom projektu je aktívne sa podieľať na zjednocovaní národov v Európskej únii, objavovať a pripomínať si spoločnú históriu a hľadať spoločné cesty kultúrnej spolupráce,“ povedal o cieľoch osláv starosta Starého Mesta Peter Čiernik.

Na korunovačné oslavy pozýva aj predstaviteľov stredoeurópskych korunovačných miest Viedeň, Budapešť, Székesfehérvár, Praha, Krakov, Norimberg a Frankfurt. Program osláv vyvrcholí v sobotu 6. septembra korunováciou v konkatedrále a slávnostným sprievodom po korunovačnej ceste.

Súčasťou korunovačných slávností bude aj Deň prešporskej štrúdle. Staromestské kaviarne a reštaurácie, ktoré majú vo svojom sortimente štrúdľu, budú môcť jej chuť nechať zhodnotiť širokej bratislavskej verejnosti. Tá svojím hlasovaním určí, ktorá štrúdľa je najlepšia, a rozhodne, kto získa titul Štrúdľa roka 2003. Staromestské reštauračné zariadenia, ktoré majú záujem zúčastniť na súťaži o Štrúdľu roka 2003, nech sa prihlásia na telefónnom čísle 0903 223 366 alebo e-mailom na adrese hovorca@staremesto.sk.

(pp)

Páčil sa vám článok?