Na Tolstého vzniká prvá Ekoškola

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ekoškola je škola, ktorá triedi odpad, má bezpečné stojany na bicykle a v jej bufete sa dajú kúpiť aj vegetariánske jedlá či nápoje vo vratných a sklenených fľašiach.

V okolí takejto školy neuvidíte mládež pofajčievať cigarety, či hádzať odpadky na zem. Je to škola, ktorá ponúka študentom mimoškolské aktivity a pomáha im uvedomiť si zodpovednosť za životné prostredie.

Ekoškôl je v Európskej únii už takmer 2500, na Slovensku ani jedna. No volanie o zachovanie života je stále silnejšie, a tak sa Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica spolu s Občianskym združením Tatry a Klubom Strážov rozhodli zorganizovať podobný projekt aj na Slovensku. Momentálne školia študentov z Bratislavy, Zvolena, Považskej Bystrice a Liptovského Mikuláša, ktorých úlohou bude od septembra do decembra prevrátiť svoje školy na ruby.

Medzi nimi je aj študentka z nášho Konzervatória na Tolstého ulici. V období príprav na projekt si už na škole založila Ekotím a plánujú niektoré zmeny. Nečaká ich ľahká úloha. Riaditeľovi sa projekt páči, dovolil Ekotímu stretávať sa v jednej z tried a podporuje tvorbu nového časopisu, ktorý tím začína vydávať. Už sa im aj podarilo premeniť jeden starý sklad na úschovňu bicyklov a ak študentov v drsných bratislavských uliciach nezrazí auto, môžu jazdiť do školy na bicykli.

Projekt má byť prínosom z hľadiska financií aj reputácie. Ak budú zmeny úspešné, môže sa škola zapojiť do európskej siete ekoškôl. Od projektu sa očakáva, že vyškolení študenti budú neskôr schopní samostatne konať v prospech životného prostredia a pôjdu príkladom pre svoje okolie.

Lucia Andová, Bratislava

Páčil sa vám článok?