Medzinárodná prehliadka Valenčné sféry

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Významný medzinárodný projekt, na ktorom sa podieľajú najmä dánski, ale aj domáci, českí, maďarskí či rakúski účastníci, predstavuje bratislavskému publiku kurátor Richard Gregor výstavou Valenčné sféry I v Pállfyho paláci Galérie mesta Bratislavy.

Výpožička z terminológie fyziky symbolizuje snahu autorov projektu nadviazať dialóg a tvorivú výmenu poznatkov medzi izolovanými ostrovmi súčasného umenia: valenčná sféra je totiž takou oblasťou v obale atómu, kde môže dochádzať ku kontaktu s inými atómami.

Podoby dánskeho umenia zastupujú Katya Sander, Karlin Lind, Camilla Berner, Klaus Theil Jakobsen, group Rasmus Knud, group Copenhagen Free University, Elsebeth Jorgensen, Maria Finn a Pia Rönicke. Našich západných susedov reprezentuje trojica Lenka Klodová, Martin Polák a Lukáš Jasanský, k zahraničným výtvarníkom patria aj Maďari Emese Benczúr s Antalom Laknerom či Ilse Haider z Rakúska.

Slovenskí účastníci prehliadky sú tiež mladí výtvarníci, ktorí si na domácej scéne už vybudovali pevné pozície a sú známi aj širšej verejnosti: Ilona Németh, Roman Ondák, Marek Kvetán a Anton Čierny. Tematicky sa väčšina diel dotýka globálneho problému priestoru a v rámci neho existujúcej ľudskej bytosti v rôznych sociálnych či politických rolách.

Paralelnú, no úplne samostatnú časť projektu s iným zložením vystavujúcich umelcov, môžete vidieť na expozícii Valenčné sféry II v Galérii Jána Koniarka v Trnave. Bratislavská výstava, ktorá sa koná pod záštitou J. E. Berno Kjeldsena, veľvyslanca Dánskeho kráľovstva na Slovensku, potrvá v Pálffyho paláci GMB do 22. júna.

Bohuš Dúbrava

Páčil sa vám článok?