Bajadéra: klasický balet na scéne SND

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Slovenskú premiéru klasického baletného predstavenia Bajadéra uvedie SND 25. a 26. apríla o 19.00.

Príbeh z exotickej Indie, ktorý sa v posledných rokoch vracia na svetové scény, pochádza z tvorivej dielne francúzskeho tanečníka a choreografa Maria Petipa a skladateľa - huslistu Ludwiga Aloisia Minkusa.

Komu sa nepáči Bajadéra, ten nemá rád balet, vyhlásil vraj významný anglický kritik po minuloročnom petrohradskom uvedení pôvodnej štvorhodinovej verzie diela, ktorá bola zrekonštruovaná podľa novoobjavených materiálov a poznámok. Takýto monumentálny kolos sa síce vymyká možnostiam domáceho súboru, no bratislavské publikum uvidí Bajadéru v naštudovaní znalca ruského baletu Rafaela G. Avnikjana a jeho manželky, tanečníčky Karin Alaverdjanovej.

Libretista Sergej Chudekov, inšpirovaný staroindickou literatúrou, rozčlenil inscenáciu na dve dejstvá, štyry obrazy a epilóg. Dej tragédie o láske, žiarlivosti, zrade a božom treste sa začína na fakírskej slávnosti ohňa, kde si chrámovú tanečnicu, bajadéru Nikiu, všimne bojovník Solor. Jeho záujem nezostane jednostranný a náklonnosť postupne prerastá v lásku, ktorej bráni žiarlivý Brahman. Ani nešťastná smrť Nikie neznamená koniec príbehu a Solor v opojení zostupuje do kráľovstva tieňov. Trest bohov - zemetrasenie v epilógu - však potrestá všetkých vinníkov úkladnej vraždy.

Osudy Bajadéry zaujímavým spôsobom dokumentujú aj vývoj baletného umenia v poslednom storočí. Prvá premiéra pôvodne romantického diela sa uskutočnila v roku 1877, no neskôr po rôznych verziách Bajadéry siahali poprední ruskí baletní majstri, po roku 1961 bola s ďalšími úpravami inscenovaná aj v zahraničí a v súčasnosti zažíva veľký návrat do sveta špičkového baletu.

V úlohe chrámovej tanečnice Nikie sa v alternáciách predstavia Alena Kršková, Nina Poláková a Nikoleta Stehlíková, bojovníka Solora stvárnili Martin Blahuta, Jozef Dolinský ml. a Roman Novitzky.

Bohuš Dúbrava

Tanečný výstup Sandry Peron a Martina Blahutu v úlohách Gamsatti, dcéry radžu a bojovníka Solora v baletnej inscenácii Bajadéra.
FOTO - Ctibor Bachratý

Páčil sa vám článok?