Tri dni horského filmu a dobrodružstva

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Štvrtý ročník medzinárodného festivalu horských filmov a dobrodružstva Hory a mesto sa začína v piatok 11. apríla a v oboch sálach PKO potrvá celý víkend.

O priazeň divákov a poroty sa bude v súťažnej prehliadke uchádzať 32 snímok, z ktorých päť nakrútili aj slovenskí tvorcovia.

Festival nadväzuje na rovnaké podujatie v kanadskom Vancouveri a medzi vizuálne príťažlivými filmami rozdelenými do okruhov Skala, Zem, Voda a Vzduch nájdeme počiny napríklad Petra Barabáša (viac než hodinový dokument o splavovaní etiópskej rieky Omo) či Petra Púcheho, Maroša Kočana a Romana Cisára.

Hosťom každého z troch večerov bude slávna hviezda svetového horolezectva. V piatok sa predstaví americká legenda Jim „Bird“ Bridwell, sobota bude patriť extrémnej horolezkyni Sílvii Vidal z Katalánska. Záver festivalu zostane v réžii populárneho Rakúšana Petra Habelera, ktorý už od sedemdesiatych rokov vyznačuje nové cesty v alpinizme a vo dvojici s Reinholdtom Messnerom zdolal bez kyslíkových prístrojov viacero himalájskych osemtisícoviek, Mount Everest nevynímajúc. Po jeho nedeľnej prednáške spojenej s premietaním diapozitívov sa očakáva vyhlásenie a projekcia víťazných snímok akcie.

Na návštevníkov festivalu však čaká aj bohatý program sprievodných podujatí. Svoje sily si môžu zmerať športovci v majstrovstvách Slovenska v boulderingu, teda lezení na umelej stene V4 Cup, alebo účastníci fotografickej súťaže v rôznych kategóriach či záujemci o cestovateľské kluby a seminár o filmovaní a fotografovaní v extrémnych podmienkach.

Bohuš  Dúbrava

Páčil sa vám článok?