National Geographic: svedectvo o Zemi

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Záujemcovia o zbierky Prírodovedného múzea sa od začiatku apríla môžu kochať aj v európskom kontexte ojedinelou fotografickou výstavou s názvom Stále je čo objavovať.

Kolekciu deväťdesiatich prác najrenomovanejších fotografov, ktoré boli publikované v svetoznámom časopise National Geographic, pripravila rovnomenná spoločnosť spolu s vedením Slovenského národného múzea.

Hoci logo National Geographic v podobe žltého štvorca poznajú milióny čitateľov na všetkých kontinentoch, málokto vie, že história organizácie, ktorá si kladie za cieľ šírenie zemepisných poznatkov, siaha až do predminulého storočia. Od skupinky nadšencov z roku 1888 sa postupne rozrástla na jednu z najväčších neziskových vzdelávacích inštitúcií a jej iniciatívu môžeme hľadať pri vzniku mnohých objavov zo sveta živej i neživej prírody. V polovici deväťdesiatych rokov začala spoločnosť vydávať aj mutácie časopisu v iných jazykoch, než je angličtina a od minuloročného septembra je na slovenskom trhu prístupná jeho česká verzia.

Väčšina z deväťdesiatky špičkových fotografií pripravených pre bratislavských divákov pochádza práve z minulého desaťročia, ale na porovnanie je okorenená aj zopár pohľadmi zo vzdialenejšej minulosti, a žiaden z nich pritom neťaží z prvoplánovej exotiky.

Monumentálne prírodné scenérie, fascinujúce momentky z ríše divokých zvierat a zábery, ktoré majú blízko k sociálnemu dokumentu, tak vyslovujú globálne svedectvo o našej planéte. Pôsobivosť zážitku a kvalitu farieb umocňuje aj veľký formát vystavovaných prác - rozmery niektorých presahujú dva štvorcové metre - a unikátna laserová technológia použitá pri ich zväčšovaní.

Zábery hviezd reportážnej fotografie, ku ktorým patrí James L. Stanfield, Frans Lanting či čerstvý víťaz súťaže World Press Photo Michael Nichols, dopĺňa videoprojekcia toho najlepšieho z vysielania prírodovedného kanálu National Geographic. Prehliadka Stále je čo objavovať je do 18. mája sprístupnená v čase 10.00 až 18.00 v Prírodovednom múzeu SNM na Vajanského nábreží 2.

Bohuš Dúbrava

Chlapcov z juhoafrického kmeňa počas iniciačného rituálu zachytil James Nachtwey, jeden z elitných fotografov časopisu National Geographic.

Páčil sa vám článok?