Transmission: súčasné gruzínske umenie

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Výstava inštalovaná od 20. 3. v Galérii Priestor for Contemporary Arts na Somolického 1/A je prvým projektom, ktorý pre domáce publikum mapuje najnovšie podoby gruzínskeho umenia.

Názov prehliadky -  Transmission (Prenos)- symbolizuje snahu o nadviazanie dialógu a kultúrnu výmenu medzi gruzínskym a slovenským prostredím.

Napriek faktu, že súčasné dianie v tejto postsovietskej republike vôbec nezaostáva za trendmi na svetovej scéne, pre slovenských záujemcov o výtvarné umenie je stále veľkou neznámou. Kurátorka Nino Danielia sa tak pri koncipovaní prehliadky rozhodla ponechať bokom svoje zvyklosti a predstaviť širší okruh umelcov, ktorých diela dokumentujú pestrosť a rôznorodosť tvorivých aktivít. Prehliadku inicioval, jej podobu spoluvytváral a priestory galérie poskytol Juraj Čarný.

Všetci štrnásti výtvarníci síce majú spoločné rodisko - gruzínsku metropolu Tbilisi - a mohli by sme ich zaradiť k mladšej generácii, no hádam okrem záujmu o nové médiá a výrazný sociálno-politický rozmer sa ich diela výrazne líšia. V skupine umelcov, pracujúcich s videom či tvoriacich inštalácie, sa často vynárajú herné princípy: video inštalácia Olega Timchenka napríklad spája pravidlá šachu s historickými zábermi. Hra, ktorá nemá víťazov a porazených, ale len proces trvania, tak odkazuje na roztrieštenosť a chaos civilizácie minulého storočia.

Takmer štvorminútové video Maii Sumbadze a Nikoloza Maichadzeho rozpráva príbeh o tom, ako zvláštna herná aktivita spája konanie dvoch osôb na rôznych miestach a Konstantin Sulaberidze poukazuje na príbuznosť hry s vojnou. Angažovanosť zase vystopujeme v objekte Michaela Shengelia, ktorý je nasýtený ironickým prístupom k politickým autoritám v postsovietskom priestore alebo v hodinovom videu Nika Tsetskhladzeho, odhaľujúcom hlbokú krízu gruzínskej spoločnosti.

Rovnakú pozornosť si však vyslúžia aj fotografie - od farebných štúdii ľudských masiek v rôznych prostrediach Gurama Tsibakhasviliho až po krehké cykly s náboženskou optikou Lizy Osepaishvili. Výstavu môžete navštíviť v Galérii Priestor od stredy do nedele v čase 16.00 až 19.00 do 13. apríla.

Bohuš Dúbrava

Videoinštalácia Olega Timchenka s názvom Hra je súčasťou prehliadky súčasného gruzínskeho umenia v Galérii Priestor.

Páčil sa vám článok?