S umeleckými školami bude asi problém

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mesto bude mať už čoskoro problém s umiestnením troch základných umeleckých škôl, ktoré sídlia v centre. Na túto situáciu upozornil námestník primátora Štefan Holčík.

V súvislosti s prechodom kompetencií zo štátnej správy na samosprávu mesto prevzalo spolu 12 základných umeleckých škôl a tiež 40 centier voľného času. Nad osudom troch základných umeleckých škôl však visí otáznik. Podľa Š. Holčíka ide o základné umelecké školy na Podjavorinskej ulici, na Panenskej ulici a na Štefánikovej ulici. Podľa Holčíka školy sídlia v dočasne prenajatých priestoroch alebo v budovách, ktoré patria iným subjektom a nie je jasné, kde ich v nasledujúcom školskom roku mesto umiestni.

Napríklad budova Základnej umeleckej školy na Podjavorinskej ulici je reštitučným majetkom Židovskej náboženskej obce a škola tu bude iba do konca tohto školského roku. Priestory Základnej umeleckej školy na Panenskej sú vlastníctvom Správy služieb diplomatického zboru, ktorá požaduje ich vrátenie.

Komplikovaná je aj situácia v prípade Základnej umeleckej školy na Štefánikovej. Podľa slov Š. Holčíka existuje možnosť, že na náhradných priestoroch sa mesto dohodne s niektorými mestskými časťami. Zatiaľ však nie je jasné, v akých priestoroch budú pokračovať od nového školského roku. Holčík pripomenul, že nie je možné školy z centra odstrániť. Rodičia totiž do nich umiestňujú svoje deti práve preto, že v centre alebo blízko neho pracujú.

(ver)

Páčil sa vám článok?