Filmový klub 901 po desiatich rokoch končí

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V sobotu 1. marca o 19.00 sa so svojimi priaznivcami lúči Filmový klub 901. Na poslednej projekcii môžete vidieť Búrlivú svadbu, na viacerých prestížnych festivaloch ocenenú snímku najznámejšej indickej režisérky Miry Nair.

Už desať rokov sa v priestoroch Pedagogickej fakulty UK na Račianskej 59 mohli na večerných premietaniach minimálne trikrát za týždeň stretávať záujemcovia o filmy pre náročnejšieho diváka. Stabilná návštevnosť a najmä obetavosť tímu študentov, ktorý bez nároku na finančné ohodnotenie zabezpečoval chod obľúbenej „deväťstojednotky“, sa podpísali na dramaturgii, ktorej hlavným kritérium bola umelecká kvalita.

Namiesto komerčných titulov tak divákom približovala zlatý fond svetovej a domácej kinematografie spolu s aktualitami nezávislej filmovej scény. Prekvapujúce zvýšenie nájomného za priestory zo strany dekanátu Pedagogickej fakulty však s príchodom marca znamená aj koniec akejkoľvek činnosti druhého najväčšieho filmového klubu na Slovensku.

Posledný uvádzaný film Búrlivá svadba je dlho očakávanou novinkou v našej distribúcii. Osudy postáv úsmevného aj smutného príbehu Miry Nair sa stretávajú počas štyroch dní príprav a trvania svadby na predmestí indickej metropoly. Pod sviatočnou fasádou veľkolepého obradu však driemu nevyriešené rodinné konflikty a najmä podstatný fakt, že sa budúci manželia ešte nikdy predtým nevideli...

(bd)

Páčil sa vám článok?