Milované dieťa v Mestskom múzeu

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestské múzeum v Bratislave a Generálny konzulát Švédska v Bratislave, Švédsky inštitút v Štokholme a Švédske veľvyslanectvo v Prahe pripravilo pre všetkých, vekom mladých i starších Bratislavčanov, zaujímavú výstavu fotografií pod názvom Milované dieťa.

Autorka fotografií Ulla Lemberg pracovala na výstave tri roky. Fotografie zobrazujú moment vzácneho okamihu otca a dieťaťa vo vzťahu tej najvrúcnejšej intimity. Venujú sa téme o mužoch, deťoch a rovnoprávnosti pohlaví pri výchove detí, ktorá je na Slovensku ešte stále takmer tabuizovaná. Z fotografií veľmi naliehavo zaznieva výzva: „Muži majú deti tiež“, alebo „Otcovia odchádzajú z úradov“, aby sa mohli v prípade potreby postarať o svoje deti, „Deti potrebujú otcov, otcovia potrebujú deti“.

Kvalita farebných fotografií a sugestívny umelecký výraz poteší mnohých priaznivcov tohto druhu umenia. Výstava bude aj konfrontáciou názorov na úlohu otcov v našej spoločnosti a vo Švédsku. Na jej otvorení sa osobne zúčastnila aj autorka vystavených fotografií Ulla Lemberg.

K výstave Milované dieťa pripravilo Mestské múzeum v Bratislave interaktívny program pre deti a rodičov, ktorý sa bude konať v ateliéri v Starej radnici. Sú pre nich vypracované témy, na ktoré môžu odpovedať a vyjadrovať sa pomocou kreslenia, ale aj písomnou formou. Otázky budú samozrejme zamerané na vzťah detí a otcov, tak ako to vyplýva z témy výstavy a budú rozdelené do niekoľkých blokov.

V bloku nazvanom Deti môžu malí návštevníci vyjadriť svoje pocity napríklad na nasledujúce témy: Ako sa o teba staral tvoj otec, keď si bol maličký? Ochráni ťa otec, keď sa bojíš tmy? V druhom bloku Otcovia a deti môžu návštevníci odpovedať na otázku: Aký je tvoj otec, porovnaj ho s filmovou alebo rozprávkovou postavou. Potrebuje dieťa otca? Potrebuje otec dieťa? A v treťom bloku Otcovia budú odpovedať otcovia na otázky: Čoho si ochotný vzdať sa kvôli dieťaťu? Čoho si sa vzdal kvôli svojmu dieťaťu? Ako vysoko je v prioritách mať dieťa?

Výstava fotografií Ully Lemberg Milované dieťa je otvorená vo výstavných priestoroch Mestského múzea v Bratislave v Starej radnici od 14. februára a potrvá do 16. marca.

(hus)

Páčil sa vám článok?