Pobúrenie nad snahou odstrániť pamätník

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

To, čo sa deje v Bratislave, je ako v strašidelnom sci-fi filme. Po prečítaní článku Pamätník na Murmane je v ohrození som zostal v šoku.

Pamätník, ktorý je tu pomaly 100 rokov a prípomína pamiatku padlých za 1. svetovej vojny je sprivatizovaný, má sa zbúrať, prinajlepšom premiestniť. To je ako zlý sen.

To, čo tu prežilo ďaľšiu svetovú vojnu, obdobie totality, má v súčasnosti ustúpiť nejakému milionárovi, ktorý si tam chce postaviť rodinný dom - však odtiaľ je „pekný výhľad“. To, čo bolo ako verejný priestor pre nás Bratislavčanov (súčasť Horského parku), niekto predal. Možno bude horor pokračovať a „niekto“ predá pozemky na Slavíne - sú tam síce hroby padlých vojakov, ale čo na tom, však odtiaľ je tiež „pekný výhľad“. A možno aj pozemky v Horskom parku sa budú predávať - však čo na tom, že sa tam ľudia chodia prechádzať, niekto má peniaze a niekto chce zarobiť - tak mu doprajme!

Ako je to možné? To predsa spravila konkrétna osoba. Treba zverejniť, kto sa obohacuje na úkor nás všetkých! Predsa je tu samospráva, poslanci, ktorý schvaľujú odpredaje. A je tu aj zákon na ochranu pamiatok. Niekto predsa musí chrániť všeobecný záujem nás Bratislavčanov, nášho mesta!

Určite ste si všimli, že po revolúcií začali po Slovensku vyrastať vojenské cintoríny padlým nemeckým vojakom. Stará sa o to nemecká vláda. Všimnime si však ten diametrálny rozdiel. U nás poza bučky niekto takéto pietne miesta predáva, inde si takéto miesta budujú. Však aj to je pamäť národa, alebo my to nepotrebujeme?

Najhoršie na tom je, že, sa len mlčky prizeráme, dozvieme sa to až po tom, keď je už predané. To sa nenájde už žiadny poslanec, ktorý sa do toho obuje - predsa vo verejnom záujme!

Áno - bežný Bratislavčan musí začať byť v strehu, chrániť si svoj životný priestor, pocit bezpečia. Alebo musí začať rýchlo chodiť s fotoaparátom, aby si aspoň odfotil tieto krásne miesta, kým tam neprídu stavebné stroje a murári - potom to bude „pekný výhľad“ už len pre jedného. A neskôr sedieť doma a už len pozerať na fotky, ukazovať známym, aké to bolo kedysi pekné...

Bratislavčania - buďme v strehu! Nedajme si zobrať to, na čo máme právo - právo na peknú a útulnú Bratislavu.

Matej Vagač, Bratislava
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Chcel by som zareagovať na článok Pamätník na Murmane je v ohrození. Plánovať výstavbu vily na mieste pamätníku na Murmane je nehorázna drzosť! Celé okolie pamätníka sa v posledných rokoch zapĺňa rodinnými „megadomami“ ktoré si dávajú stavať ľudia s peniazmi, ale bez citu a súdnosti. Dúfam, že zvíťazí zdravý rozum a nie bezohľadná ziskuchtivosť.

Podobné zámery je viac než potrebné sústavne sledovať a nedovoliť hocikomu robiť si na určitých miestach hocičo. V Bratislave je predsa dosť vhodných miest na stavbu rodinného domu, ale Murman medzi ne určite nepatrí! Krásy Bratislavy boli počas komunizmu systematicky ničené. Mali by sme si vážiť a ochraňovať každý meter štvorcový toho, čo z nich ešte zostalo!

Peter Orlovič, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?