Mestom pôjde karnevalový sprievod

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Historické centrum Starého Mesta sa v sobotu 1. marca stane dejiskom mestského karnevalu. Súčasťou Bratislavských fašiangov bude karnevalový sprievod a veľký zábavný program.

Karnevalový sprievod v maskách sa pohne o 15. hodine z Panskej a pôjde cez Laurinskú, Uršulínsku, Michalskú, Ventúrsku a Radničnú ulicu až na Hlavné námestie, kde sa o 16. začne veľký zábavný program.

V sprievode a zábavnom programe sa predstaví asi tristo účinkujúcich. S fakírskymi, kaukliarskymi, verklikárskymi, ohňovými a inými karnevalovými atrakciami vystúpia umelci z Prahy, Brna a Bratislavy. Šermiarske umenie predvedú členovia Spoločnosti veselých šermiarov Cassanova z Banskej Bystrice.

Svoje divadelné umenie ukážu herci bratislavského Divadla Dunajka, Bílé divadlo z Ostravy, Štúdio Kasprzyk z Liptovského Mikuláša, Banskobystrická divadelná spoločnosť, Divadlo na hambálku z Malaciek, Divadelná skupina Pôtoň-Levice, Bratislavské bábkové divadlo a brnenianske Divadlo ohňa Ignis inferno. V programe vystúpia aj folklórne súbory SĽUK a Lipa, pražská hudobná skupina Děda Mládek Illegal Band a „Q“ Stanislava Herka s Láďom Kerndlom.

Počas fašiangov bude postarané aj o občerstvenie a bezpečnosť návštevníkov. V historickom centre bude zvýšený počet hliadok mestskej polície a na Františkánskom námestí bude stanovisko zdravotníkov aj s pristavenou sanitkou. V mestských stánkoch budú predávať aj karnevalové masky, tí zručnejší a kreatívnejší by však mali preukázať svoju tvorivosť a prísť do karnevalového sprievodu vo vlastnoručne vyrobených maskách. Spontánne reakcie slobodných občanov slobodného mesta budú nepochybne kľúčovým faktorom fašiangovej atmosféry v centre hlavného mesta i v tomto roku.

Trasa sprievodu bude lemovaná originálnymi fašiangovými výtvarnými prvkami, návštevníci si budú môcť vybrať z niekoľkých druhov karnevalových masiek. Na ktoromkoľvek mieste po trase sprievodu i na námestí, budú vítané nápady všetkých účastníkov karnevalu, ich kreácie, výtvarné i programové pokusy. Špecifikom Bratislavských fašiangov je totiž vysoký stupeň aktívneho zapojenia sa návštevníkov do programu a ich výrazný podiel na spoluvytváraní neopakovateľnej karnevalovej atmosféry.

(brn)

Páčil sa vám článok?