Vznikol nový priestor pre divadlá i firmy

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V prízemných priestoroch výškovej budovy Pressburgcentra na Pribinovej ulici otvorili nový súkromný profesionálny divadelný priestor, ktorý dostal názov Theatrium.

Nejde o malé priestory - sála má kapacitu 146 miest na sedenie plus ďalších 30 miest na balkóne a pódium sa môže pochváliť rozmermi, aké má len málo malých bratislavských divadelných scén. Nový divadelný priestor vznikol na základe iniciatívy akciovej spoločnosti Pressburgcentrum, ktorá vyvíja aktivity v súvislosti s budovaním nového centra Bratislavy v Zóne Pribinova. Myšlienka vytvoriť v týchto končinách divadlo zapadá do veľkorysých zámerov vybudovať v okolí Pribinovej a Landererovej ulice nové kultúrno-spoločenské centrum Bratislavy, o ktorých sme už na stránkach našich novín informovali.

Podľa predstáv spoločnosti Pressburgcentrum zámerom Theatria má byť spojenie komerčného využitia tohto priestoru s vytváraním a sprostredkovaním hudobno-dramatických a dramatických umeleckých produkcií. Pokiaľ ide o komerčnú činnosť, mala by spočívať v komerčnom prenájme týchto priestorov rôznym organizáciám, firmám a spoločnostiam, ktoré hľadajú vhodné miesto na usporiadanie rôznych prezentácií, školení, sympózií, odborných seminárov a podobných akcií.

Výhodou priestorov je ich umiestnenie v širšom centre, ktoré sa perspektívne stane novým centrom mesta, ich technické a technologické možnosti, ale aj vedľajších služieb (blízkosť parkoviska, kaviarne, reštaurácie a podobne). Čisto komerčné využitie by sa malo prelínať s umelecko-komerčným - ráta sa s tým, že nové priestory sa dajú využiť na prenájmy rôznych umeleckých produkcií profesionálnych divadiel a divadelných združení z rôznych regiónov Slovenska. Ďalšia ponúkaná forma využitia priestorov vychádza z možnosti ich prenájmu na vyhotovovanie televíznych i rozhlasových záznamov rôznych druhov programov. Do úvahy prichádza aj zabezpečenie sprievodného kultúrneho programu v rámci komerčných prenájmov a, samozrejme, aj ponuka pôvodných umeleckých programov.

Ako vidno, Theatrium nie je divadlom v klasickom zmysle slova, ktoré by sa viazalo ku konkrétnemu divadelnému súboru. Priestor, o ktorom je reč, bol ešte za bývalého režimu projektovaný ako zasadačka, nikdy, ani za čias socializmu, sa zmysluplne nevyužíval a po nežnej revolúcii zíval prázdnotou. Teraz, po rekonštrukcii a vybavení potrebnou technikou, však zmysluplne poslúžiť môže.

(lau)

Páčil sa vám článok?