Pamätník nemožno presunúť

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V predchádzajúcom vydaní našich novín sme zverejnili prvé informácie o kauze pamätníka obetiam prvej svetovej vojny, ktorý sa aj s pozemkom, na ktorom stojí, dostal do súkromných rúk. Teraz prinášame nové fakty.

Kľúčovú úlohu pri prevode pozemku s parcelným číslom 2813/3 na návrší Murman v blízkosti Ulice francúzskych partizánov, na ktorom pamätník stojí, zohral Slovenský pozemkový fond (SPF). Pozemok pôvodne patril štátnemu podniku Vodárne a kanalizácie Bratislava, SPF delimitačným protokolom prevzal správu nad pozemkom. Katastrálny odbor Okresného úradu Bratislava I povolil v roku 1998 vklad zmluvy o bezplatnom prevode vlastníctva k pozemku uzavretej medzi SPF a firmou Kučera, s. r. o. Stalo sa tak napriek tomu, že ide o chránenú prírodnú pamiatku a na pozemku navyše stojí pamätník.

Dôvod? Ako nám povedala výkonná riaditeľka SPF Katarína Pitoňáková, pozemok patrí do poľnohospodárskeho pôdneho fondu a podľa zákona 229/1991 o pôde musel od vodární prejsť pod správu SPF. Ak štátny podnik mal alebo má takúto pôdu, musí ju delimitovať SPF, najmä ak sa pripravuje jeho privatizácia - poľnohospodárske pozemky sa nesmú privatizovať. „SPF použil tieto pozemky na riešenie reštitučných náhrad podľa zákona o pôde,“ uviedla K. Pitoňáková.

„Oprávnené osoby, ktoré mali rozhodnutia vtedajšieho pozemkového úradu Bratislava - Mesto z rokov 1994, 1995 a 1996, spísali so SPF dohodu, v ktorej sa SPF s nimi dohodol, že im ako náhradu za iný pozemok, ktorý im nemohol byť vydaný, vydá pozemok s parcelným číslom 2813/3. Oprávnené osoby zmluvou o postúpení pohľadávky postúpili pozemok firme Kučera, takže zmluva o bezplatnom prevode pozemku bola uzatvorená medzi SPF a firmou Kučera. Zmluva bola zavkladovaná na Okresnom úrade Bratislava I, katastrálnom odbore. Ministerstvo životného prostredia dalo podnet na Krajský úrad v Bratislave, ktorý vyzval SPF, aby sa k veci vyjadril. SPF vo vyjadrení uviedol, že v čase prevodu trojmiestny kód chránenej nehnuteľnosti na liste vlastníctva nebol vyznačený. SPF tak nemal vedomosť, že ide o chránený pozemok.“

Napriek tomuto vyjadreniu SPF krajský úrad rozhodol v prospech podnetu ministerstva. Proti tomuto rozhodnutiu sa SPF odvolal na Úrad geodézie, kartografie a katastra, ktorý potvrdil, že SPF postupoval v súlade so zákonmi.

Podľa nášho zdroja (nebol ním SPF) firma Kučera v roku 1998 predala pozemok firme ENPA, s. r. o. Dôkazom je výpis z katastra nehnuteľností z 26. novembra 1998, podľa ktorého je vlastníkom pozemku firma ENPA. Dodajme, že medzi spoločníkmi tejto firmy v minulosti bol aj Eduard Dinič a Róbert Dinič. Muža s rovnakým menom Eduard Dinič, označovaného za bossa podsvetia, zavraždili v máji 1998, človeka s menom Róbert Dinič zastrelili v októbri 1998.

Minimálne od roku 1999 pozemok vlastní opäť firma Kučera. Medzičasom sa vyskytli snahy o premiestnenie pamätníka, ministerstvo kultúry však na jeho premiestnenie nedalo súhlas.

(lau)

Páčil sa vám článok?