Bratislavčania vítali nový rok opäť v uliciach

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Tohtoročné silvestrovské oslavy v centre Bratislavy boli štvrtými v poradí, ktoré zorganizovala samospráva mestskej časti Staré Mesto v spolupráci s občianskym združením Hlava 98. Generálnym partnerom osláv bola po prvý raz Slovenská sporiteľňa.

Idea spoločného vítania nového roku v uliciach historického centra Bratislavy vznikla vo februári 1999. Dovtedy hlavné mesto zaostávalo za viacerými slovenskými mestami v spôsobe, akým silvestrovskými oslavami privítali príchod nového roku. Dnes je situácia opačná.

Od roku 2000 sa silvestrovské oslavy v centre Bratislavy definitívne udomácnili v mysliach obyvateľov hlavného mesta a patria medzi najpopulárnejší spôsob prežitia posledných hodín starého roku. Aj na tohtoročných oslavách sa podľa odhadov zúčastnilo okolo 35- až 40-tisíc návštevníkov. Medzi nimi boli aj stovky turistov najmä zo Slovinska, Poľska, Talianska a Rakúska. V porovnaní s pár stovkami ľudí oslavujúcich na centrálnych námestiach v Košiciach, Banskej Bystrici, Nitre či Žiline to bolo megapodujatie, ktoré v slovenských podmienkach nemá obdobu.

Organizátori osláv využili aj v tomto roku osvedčenú dramaturgiu, ktorá miesto konania osláv situuje do atraktívnych priestorov historického jadra. Oslavy sa konali na troch samostatných scénach. Na Hlavnom námestí bol vyše osemhodinový koncert známych interpretov slovenskej rockovej a popovej scény, medzi ktorými žiarili Jana Kocianová, Peter Lipa, skupiny Mango Molas, Lojzo, Polemic, Para, Vidiek, Hex a Tublatanka. Pozdĺž celej Michalskej ulice bola megadiskotéka pod holým nebom, na ktorej hudbu miešali známi dídžeji Fun Rádia Biba a Monty.

Obľúbenou zónou zábavy bolo aj klzisko na Hviezdoslavovom námestí. Veselú atmosféru tu už od popoludnia inšpiroval DJ Tusom, ktorého večer vystriedala Miška Marienková so svojou karaoke show. K silvestrovským oslavám v Bratislave patrí tradičný polnočný ohňostroj, ktorý na desať minút rozžiaril bratislavskú oblohu nad Dunajom. Ten tohtoročný bol skutočne vydarený.

V duchu koncepcie oživovania mestských tradícií a legiend organizátori opäť zverili významnú úlohu Rytierovi Rolandovi na Hlavnom námestí, ktorý sa jednu hodinu po polnoci na pokyn primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského a starostu Starého Mesta Petra Čiernika pre všetkých návštevníkov otočil okolo svojej osi. Len niekoľko návštevníkov v predných radoch zistilo, že v starobylom rytierskom brnení bol oblečený herec Robo Roth.

K úspešnému priebehu osláv bez výraznejších výtržností a ublížení na zdraví prispeli dôkladné bezpečnostné opatrenia. Bratislava je jediným mestom na Slovensku, kde počas silvestrovských osláv platil kontrolovaný vstup do zón zábavy. Mal predovšetkým preventívnu funkciu. Nad dodržovaním verejného poriadku bdelo priamo v uliciach 250 usporiadateľov a policajtov. K dispozícii boli hasiči, pracovníci Červeného kríža, ale aj ekologické WC, občerstvovacie stánky a posilnená verejná doprava.

Do rána 40 upratovačov vyčistilo dejisko osláv natoľko, že ľudia prichádzajúci na novoročné bohoslužby ani nevedeli, že pred pár hodinami sa tu ešte uskutočňovali veľké oslavy s účasťou desaťtisícov návštevníkov.

(miv)

Páčil sa vám článok?