November bude mesiacom fotografie

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Rozsiahly medzinárodný festival Mesiac fotografie, organizovaný neziskovou spoločnosťou FOTOFO, už viac než desaťročie ponúka širokému publiku desiatky výstav mapujúcich dianie v tejto umeleckej oblasti. Hoci aj tento rok sa koncepcia prehliadok orientuje najmä na stredoeurópsky kontext, novembrový festival predstaví práce fotografov z celého sveta.

Výstavnými priestormi budú nielen galérie a múzeá hlavného mesta, ale aj inštitúcie mimo Bratislavy a verejné priestranstvá. Väčšina z viac než tridsiatich expozícií zaujme aj laickú verejnosť.

K najväčším lákadlám patrí retrospektíva tvorby Francúza Henri Cartier-Bressona (Pálffyho palác GMB), kolektívne prehliadky Česká a slovenská fotografia 80. a 90. rokov 20. storočia a objektívmi štyroch autorov zachytené živelné pohromy v expozícii Povodne v Čechách (od 30.10. a 31.10. v Dome umenia na Námestí SNP), Život divadla - Divadlo života (od 4.11. v Galérii F7), práce realizované digitálnou technikou Digital Olympus (od 29.10., Artotéka) či Ruský piktorializmus (Esterházyho palác SNG) a Súčasná belgická fotografia.

Množstvo individuálnych výstav predstaví tvorcov z postkomunistických krajín bývalého východného bloku (H.Alt, D. Szabó, K. Cudlín, K. Gieraltowski, P.M. Laurits, S. Ponomarev, G. Maslov, V.Nanca, E. Christov, G. Micevski a B. Karanovic, R. Bezjak, T. Stano, J.Bengl), západnej Európy (B. Teunissen, W. Ropp, S. Liewehr), K. Argyrisa z Grécka, Američana Keitha Cartera, dokumentárne fotografie zo súčasnej Afriky (Bamako), retrospektívu izraelského B. Tala a domácich autorov (Ľ.Foltýn, I. Matejka, M. Švolík, R. Prekop, J. Ondzik, I.Patočková).

Sprievodná konferencia sa uskutoční 1. a 2. novembra sa v priestoroch VŠVU, k ďalším akciám patrí súťaž o najlepšiu fotografickú knihu v strednej a východnej Európe a prehliadka portfólií. Záujemcom o umeleckú prax budú od 28.10. do 7.11. slúžiť workshopy a kurzy pod vedením slovenských aj zahraničných lektorov.

Bohuš Dúbrava
Fotografie svetoznámeho Henri Cartier-Bressona môžete v rámci Mesiaca fotografie vidieť v Pállfyho paláci GMB.

Páčil sa vám článok?