ZŠ Palisády opäť nesie meno premiéra ČSR Dr. Milana Hodžu

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na podnet riaditeľky Základnej školy Palisády a samosprávy mestskej časti Staré Mesto rozhodol minister školstva o prinavrátení čestného názvu tejto základnej škole na ZŠ Dr. Milana Hodžu Palisády.

Pri tejto príležitosti sa 3. septembra konala na škole malá slávnosť odhalenia pamätnej tabule politika a štátnika Dr. Milana Hodžu. Na slávnosti sa zúčastnili predseda vlády Mikuláš Dzurinda, starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský, prezident Michal Kováč, ale aj viacerí bývalí žiaci tejto školy, napríklad Soňa Čechová, vydavateľka časopisu Mosty alebo Milan Režucha, emeritný primár chirurgického oddelenia nemocnice v Poprade. Ten bol dokonca jediným pamätníkom okamihu, keď školu v máji 1937 pomenovali po vtedajšom predsedovi československej vlády Dr. Milanovi Hodžovi za jeho osobnej účasti.

Pôvodná Päťtriedna II. štátna ľudová škola na Palisádoch bola otvorená na jar roku 1937. V tom čase bola jednou z najmodernejších škôl v celej Československej republike. Bola pomenovaná po predsedovi vlády ČSR dr. Milanovi Hodžovi, ktorý sa na slávnostnom otvorení školy osobne zúčastnil. Pomenovanie po ňom niesla škola až do obdobia po roku 1948. Prinavrátenie pôvodného mena škole je zavŕšením úsilia štátnych orgánov Slovenskej republiky o definitívnu rehabilitáciu významného slovenského štátnika a politika prvej polovice 20. storočia.

Milan Hodža patril k najmladším poslancom Uhorského snemu. Presadzoval program demokratizácie uhorského politického života a dôsledne bojoval proti narastajúcej maďarizácii. Pred vojnou úzko spolupracoval s následníkom trónu Františkom Ferdinandom na príprave transformácie monarchie. Počas Československej republiky zastával viaceré ministerské funkcie a v rokoch 1935-1938 sa ako prvý Slovák stal ministerským predsedom.

V 65-ročnej histórii školy je to dvanásta zmena názvu. V súčasnosti deväťročnú štátnu základnú školu navštevuje okolo 470 žiakov. Riaditeľkou školy je Mgr. Etela Hessová.

Páčil sa vám článok?