Výskum Rybárskej brány získal cenu

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Archeologický výskum Rybárskej brány na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave získal prestížnu Cenu časopisu Pamiatky a múzeá za rok 2001 v kategórii Objav - nález - akvizícia. Cenu odovzdali 6. septembra v Nitre pri príležitosti slávnostného otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2002 v Slovenskej republike.

Ceny za najvýznamnejšie diela a činy v oblasti ochrany nášho kultúrneho dedičstva udeľovala redakčná rada revue pre kultúrne dedičstvo Pamiatky a múzeá už po jedenásty raz. Ceny sa udeľujú na základe návrhov čitateľov a ďalších navrhovateľov v spolupráci so Slovenským národným múzeom a Pamiatkovým úradom. Archeologický výskum zaniknutých architektúr Rybárskej brány navrhol do súťaže starosta mestskej časti Staré Mesto Andrej Ďurkovský a Mestský ústav ochrany pamiatok.

Výskum realizovali v mesiacoch jún a júl 2001 odborníci z MÚOP Margaréta Musilová a Peter Horanský. Podľa starých mapových podkladov bola Rybárska brána lokalizovaná v mieste vyústenia ulice Rybárska brána a Gorkého ulice do Hviezdoslavovho námestia. Už v minulosti sa pri zemných prácach našli fragmenty murív, ale až v roku 1990 pri razení kolektorovej šachty objavili súvislé kvádrované murivo. Presnejšie kontúry a polohu zaniknutých architektúr Rybárskej brány umožnil až posledný výskum.

Výskum financovala mestská časť Staré Mesto v rámci projektu obnovy Hviezdoslavovho námestia. Na prezentáciu archeologických nálezov prispeli aj súkromné spoločnosti Doprastav a.s. Bratislava, a Erga Suisse GmbH.

Páčil sa vám článok?