V repertoári Malej scény pribudli Krajčírky

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Činohra SND sa rozhodla zaradiť do repertoáru Malej scény tragikomédiu autora, ktorého diela už tridsať rokov uvádzajú po celom svete, hoci u nás sme ich dosiaľ nemali možnosť vidieť.

Renomovaný francúzsky dramatik Jean-Claud Grumberg sa v Krajčírkach, ocenených prestížnou francúzskou Moliérovou cenou, zaoberá osudmi „obyčajných malých ľudí“ v rokoch po druhej svetovej vojne.

Režisérovi Petrovi Mikulíkovi sa hra zapáčila, keď sa dostal k jej poľskému prekladu a dramaturgičku Darinu Abrahámovú tiež oslovila svojou ľudskosťou a zvláštnym kruto-nežným humorom. Životné príbehy krajčírok s odlišným postojom k životu, ktoré v slovenskom predstavení stelesňujú Zuzana Kocúriková, Helena Krajčiová, Kamila Magálová, Diana Mórová a Ingrid Timková, nesledujú jednu dejovú líniu, ale sú skôr sledom viacerých samostatných scén a výstupov, odohrávajúcich sa v rozmedzí ťažkých povojnových rokov 1945 až 1952. Prevahu ženských postáv (majiteľku krajčírskej manufaktúrnej dielne hrá Božidara Turzonovová) vyvažuje rolou majiteľa krajčírstva Marián Labuda. Najmä táto postava v sebe sústreďuje autobiografické črty, keďže sám Grumberg vyrastal v štyridsiatych a päťdesiatych rokoch v krajčírskej rodine a jeho kariére herca a dramatika predchádzala príprava na toto povolanie.

Páčil sa vám článok?