SNG otvorí v Schaubmarovom mlyne novú výstavu Miznúce telo

8.10.2021

Zdroj: slovakia travel

Páčil sa vám článok?

Slovenská národná galéria (SNG) otvorí v sobotu (9. 10.) v Schaubmarovom mlyne v Pezinku novú výstavu s názvom Miznúce telo. Predstaví prácu niekoľkých súčasných umelcov a kolektívov na tému "miznutia" fyzických tiel v našich životoch.

"Výstava je zážitkovou esejou o ´miznutí´ fyzických tiel v našich životoch. Všíma si všeobecný trend dekorporalizácie ľudskej existencie, ktorý za uplynulé obdobie nadobudol nové rozmery," vysvetľuje koncepciu výstavy kurátorka Zbierok moderného a súčasného umenia SNG Lucia Gavulová. Dodáva, že na problematiku fyzického "vytrácania sa" v rámci každodenného života môžeme nahliadať cez rozpúšťanie identít v online priestore, spiritualitu, geopolitické súvislosti, protipandemické opatrenia a rôzne ďalšie optiky: "Čo prináša širokú škálu interpretácií."

Svoje diela vystavajú Jan Durina, Robert Gabris, Ján Gašparovič, Matej Gavula, Ludmila Hrachovinová, Katarína Hrušková, Paula Malinowska, Milan Mazúr, Adam Novota, Jozef Pilát, Renáta Pintérová, Dušan Prekop, Viktória Revická, Denisa Slavkovská, Tatiana Takáčová, Martin Toldy, Dana Tomečková, ne-kolektív Björnsonova a skupina Marína Abramovič Po Sebe Neupratuje.

Autori a kolektívy podľa kurátorky predstavia výberom diel dynamickú koláž asociácií, ktoré viac či menej odkazujú na cyklicky "miznúce a objavujúce sa telo" v našom praktickom bytí. "Cez pohyblivý obraz, performanciu, zvuk a médium inštalácie zároveň zapôsobia na ľudskú schopnosť preciťovania zážitku," uzavrela Gavulová.

Sobotňajší program so začiatkom o 15.00 h návštevníkom ponúkne okrem otvorenia nového výstavného projektu aj komentovanú prehliadku Schaubmarovho mlyna, ktorá priblíži jeho históriu, misie, dramaturgiu a víziu. Výstava potrvá do 30. júna 2022.

(TASR)

Páčil sa vám článok?