V Astorke sa budú oslavovať Narodeniny

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na 7. a 8. marca je v nových priestoroch Divadla Astorka - Korzo '90 na Námestí SNP naplánovaná premiéra hry Narodeniny súčasného britského dramatika Harolda Pintera.

Režíruje ju Vladimír Strnisko, ktorý v spolupráci s tímom vynikajúcich hercov (P. Šimun, Z. Furková, V. Hajdu, J. Kemka, G. Bírová, A. Vargová, M. Zednikovič a V. Černý) pripravil exkluzívny „herecký koncert“.

Narodeniny napísal Pinter ešte v roku 1957 ako svoju druhú hru a odvtedy bolo toto predstavenie uvedené nespočetne veľakrát v divadlách po celom svete, niekde dokonca aj za hereckej účasti samotného autora. Dej hry, ktorú uvidíme v preklade Eduarda Klingera, sa odohráva v penzióne, kde viac než priateľský vzťah jeho majiteľky Meg a podnájomníka Stanleyho naruší príchod dvoch neznámych postáv - Goldberga a McCanna. Goldberg, ktorý sa zapáči Meg i mladej Lulu, predstavuje pre Stanleyho tajomnú hrozbou...

V Pinterovej dráme nájdeme príbuzné črty s absurdnými momentmi Kafku či Ionesca. U nás sa nemohli Pinterove diela dlhý čas scénicky naštudovať pre jeho politickú angažovanosť. Hudbu k predstaveniu robil Marián Varga, kostýmy navrhla Simona Vachálková a scénu vytvoril Pavol Andraško. Reprízy budete mať možnosť vidieť 9. a 12. marca.

Páčil sa vám článok?