Justiho sieň Primaciálneho paláca patrí opäť drotárstvu

22.7.2021
výstava Život v drôte zakliaty

Zdroj: OZ Galéria drôtu

Páčil sa vám článok?

Do Justiho siene Primaciálneho paláca v Bratislave sa opäť vrátilo drotárske umenie. Výber zo súčasnej tvorby prináša výstava Život v drôte zakliaty, na ktorej prezentuje svoje diela viac ako 20 autorov. Výstava je pre verejnosť prístupná počas letných mesiacov.

V minulom roku nám pandémia neumožnila pokračovať v našej tradícii konania výstav v centre Bratislavy, ale tento rok sme sa rozhodli konať. Očakávame síce výrazne nižšiu návštevnosť, chceme však našimi dielami najmä povzbudiť," priblížil Jozef Šabo, kurátor a člen občianskeho združenia (OZ) Galéria drôtu.

Drotárstvo na Slovensku má podľa neho viac ako 300-ročnú tradíciu a z jeho pôvodného rýdzo praktického zamerania sa vyvinulo k súčasnej podobe – umeleckej. Práve tú zachytáva výstava, ktorú tvoria sochy menších rozmerov i v nadživotnej veľkosti. Zobrazujú zvieratá, stroje, úžitkové predmety, rozprávkové bytosti, slovenskú architektúru či šperky. Kľúčová je podľa Šaba trpezlivosť.

Zdroj: OZ Galéria drôtu

Do Justiho siene Primaciálneho paláca v Bratislave sa opäť vrátilo drotárske umenie. 

Zdroj: OZ Galéria drôtu

​Výstava Život v drôte zakliaty

OZ Galéria drôtu zoskupuje umelcov, ktorí tvoria prevažne z drôtu. Formou každoročných výstav sa snaží udržiavať povedomie verejnosti o drotárstve, jeho histórii, vývoji a formou súčasných diel približovať remeslo verejnosti. Tvorivými dielňami a workshopmi sa venuje individuálne i skupinovo novým drotárskym talentom.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie