Na Hviezdoslavovom námestí odkryli predbránie stredovekej Rybárskej brány

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Priamo pred Slovenským národným divadlom na Hviezdoslavovom námestí sa v uplynulých dňoch uskutočnili rozsiahle výkopové práce, pri ktorých uzreli svetlo sveta fragmenty stavieb, ukrytých pod zemou stovky rokov. Ide o pozostatky predbránia stredovekej Rybárskej brány.

,,Našli sme tam murivo, ktoré tvorilo predbránie jednej zo štyroch stredovekých mestských brán - Rybárskej brány,“ vysvetľuje archeologička Margaréta Musilová z Mestského ústavu ochrany pamiatok. ,,Ide o jednoduchý typ stredovekého barbakanu pochádzajúci pravdepodobne z druhej polovice 14. alebo začiatku 15. storočia. Postavený bol v priekope, ktorá viedla paralelne s hradným múrom stojacim v línii fasád dnešných domov na severnej strane Gorkého ulice. Náš výskum sa zameral na predbránie Rybárskej brány, ktorá stála v miestach, kde dnes stojí Kernov dom (objekt, na prízemí ktorého je dnes reštaurácia Kelt, pozn. red.).“

Predbránie malo dve polkruhovité nárožné vežičky a v základoch, ktoré siahajú až do hĺbky šesť metrov, malo murivo zo zručne vytvarovaných vápencových kvádrov, pochádzajúcich z územia dnešného Rakúska. Podľa slov M. Musilovej v priekope našli keramiku zo 14. až 15. storočia, kožené odrezky z gotickej obuvi, kusy drevených latiek, úlomky škridiel a iné predmety. ,,Okrem stredovekej stavby sme našli aj barokový kanál z prvej polovice 18. storočia, ktorý odvádzal splašky z mesta do priekopy,“ uviedla. ,,Zaujímavosťou, na ktorú sme narazili, je zachovaná stará rúra na svietiplyn pochádzajúca z polovice 19. storočia, keď vzniklo prvé verejné osvetlenia Bratislavy.“

Význam týchto výskumov spočíva predovšetkým v tom, že zatiaľ čo o ostatných mestských bránach (Michalská, Vydrická, Laurinská), už existuje dostatok poznatkov, o Rybárskej bráne bolo minimum vedomostí. Výskum poodhalil časť pozadia jej vzniku a fungovania tohto priestoru v období stredoveku.

Čo bude s nálezom ďalej? ,,Mestský ústav ochrany pamiatok vypracoval metodické pokyny na prezentáciu odkrytých architektúr Rybárskej brány,“ uviedla M. Musilová, ,,predložili sa tri varianty prezentácie, pričom najviac sa prikláňame k možnosti nechať odkryté murivá južného priečelia.“ K tomu zostáva už len prozaicky dodať, že riešenie bude závisieť od finančných možností Mestskej časti Staré Mesto.

Páčil sa vám článok?