Shakespearovské slávnosti aj v Bratislave

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Toto leto sa v Bratislave po prvý raz uskutočnia Letné shakespearovské slávnosti. V dvoch predstaveniach od Wiliama Shakespeara sa predstaví plejáda českých a slovenských hercov, aby štyri júlové a štyri augustové večery spestrili program bratislavského Kultúrneho leta.

Myšlienka shakespearovských slávností vznikla v Prahe v roku 1990, keď prezident Václav Havel prišiel s myšlienkou oživenia Pražského hradu. Táto výzva sa stretla s pozitívnym ohlasom, ktorou bol rad neobvyklých kultúrnych a spoločenských akcií. Prvou inscenáciou v rámci Letných shakespearovských slávností bola v Prahe veselohra Sen noci svätojánskej v réžii Jana Kačera, v hlavnej úlohe s nezabudnuteľným Milošom Kopeckým. Ďalšou inscenáciou bolo spracovanie komédie Rómeo a Júlia v podaní Terezy Brodskej a Radka Holuba. Pre mimoriadny ohlas sa táto inscenácia hrala dve sezóny. Rok za rokom sa táto kultúrna udalosť dostávala do povedomia divákov a postupne vznikala tradícia Letných shakespearovských slávností.

Bratislavské Letné shakespearovské slávnosti otvorí komédia Skrotenie zlej ženy, ktorá mala svoju pražskú premiéru vlani. Ide o unikátne predstavenie, ktoré pripravil česko-slovenský realizačný tím v česko-slovenskom obsadení. V preklade M. Hilského a Ľ. Feldeka, v réžii slovenského režiséra V. Strniska, kostýmového výtvarníka J. Skalického, scénického výtvarníka J. Zavarského sa podarilo zrealizovať skvostný nápad - dvojjazyčné predstavenie. Hra je plná slovných hračiek a šťavnatých výrazov. Kombinácia českého a slovenského textu predstavuje najjemnejšie nuansy oboch jazykov. Hlavnými predstaviteľmi sú M. Zednikovič, A. Javorková, M. Dlouhý, D. Mórová, J. Přeučil/R. Jelínek, a ďalší. Predstavenia budú od 23. do 26. júla vždy o 20.30 na nádvorí VŠMU na Ventúrskej ulici.

Druhým predstavením bude tohtoročná premiéra - Márna lásky snaha. V réžii I. Rajmonta sa predstavia L. Frej, F. Blažek, J. Skopeček, E. Elsnerová a Martina Válková. Predstavenia budú od 9. do 12. augusta o 20.00 na nádvorí VŠMU.

Bratislavské slávnosti podporila Česká poisťovňa Slovensko, Mestské kultúrne stredisko a Bratislavské noviny.

Páčil sa vám článok?