Človek pre všetky časy od Roberta Bolta

13.12.2006
0
Človek pre všetky časy od roberta bolta - 200112 kultura
Páčil sa vám článok?

Repertoár Činohry Slovenského národného divadla obohatí od soboty 16. júna hra britského dramatika Roberta Bolta (1924-95) o jednej z najvýznamnejších budalostí anglických dejín - o konflikte medzi panovníkom Henrichom VIII. a filozofom Thomasom Morom.

Meno Roberta Bolta nie je ani u nás neznámym: okrem úspešných divadelných hier je aj scénaristom filmov Doktor Živago a Človek pre všetky časy, za ktoré získal Oscara. Bolt v postave Mora vytvoril typ dramatického hrdinu, ktorý sa stáva hrdinom napriek tomu, že ním vôbec nechcel byť a urobí všetko preto, aby sa hrdinom nestal. Neurobí iba jediné: nezmení svoje presvedčenie.

Historické hry, či moderné verzie histórie evokujú kolobeh stále aktuálnych javov, uvádza vo svojich poznámkach režisér Pavol Haspra: výpovede o politických hrách, o deštrukčných vplyvoch moci na charaktery a vzťahy, o boji za prežitie aj za cenu obetí na svedomí, o morálke, o kompromisoch, o nepoučiteľnosti človeka i ľudstva, o opakovaní mechanizmov mocenských záujmov, o zneužití moci, o jednotlivcovi v súkolí politických i osobných záujmov silnejších a vplyvnejších...

Postava Thomasa Mora určite nevyvolá celkom jednoznačné hodnotenia, mnohým bude sympatický, iným bude jeho tvrdohlavosť a cena obetí nepochopiteľná. Nekompromisnosť vždy vyvoláva podvedomé rozpaky, môžeme ju uznávať, no nedokážeme sa s ňou aj identifikovať či sa ňou inšpirovať...?

Názov hry Človek pre všetky časy pripomína aj ironický slogan „človek do každého počasia“. Ľudí pre každé počasie je v hre Roberta Bolta mnoho, hovorí Pavol Haspra, konformisti, karieristi, obracači kabátov, pragmatici, diplomatickí táraji... no tým, kto všetkých prežije, je Obyčajný človek. Pešiak, malá figurka na šachovnici veľkých hier, ani zlá ani dobrá...

V réžii Pavla Haspru hrajú Dušan Jamrich (Thomas More), Štefan Bučko (Henrich VIII.), Jozef Vajda (Thomas Cromwell), v ďalších postavách Dušan Tarageľ, Peter Bzdúch, Leopold Haverl, Oldo Hlaváček, Soňa Valentová a iní.

Historický príbeh zo 16. storočia je skutočne platný „pre všetky časy“, v dejinách sa totiž pričasto opakujú situácie, keď za zachovanie mravnej integrity a slobodnej vôle treba zaplatiť cenu najvyššiu.

(ts)

V úlohe Thomasa Mora sa predstaví Dušan Jamrich. Jednu z postáv stvárnil aj Leopold Haverl.
FOTO - Jana Nemčoková

Páčil sa vám článok?