The Cassidys opäť na Hlavnom námestí!

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto pripravuje presne po roku ďalšie vystúpenie populárnej írskej folkovej formácie The Cassidys. Vyše dvojhodinový koncert s voľným vstupom sa bude konať na Hlavnom námestí v nedeľu 24. júna 2001 po 19.00 ako jedno z úvodných podujatí staromestského kultúrneho leta.

The Cassidys, alebo Na Casaidigh, ako znie názov skupiny v rodnom gaelickom jazyku, je rodinná hudobná skupina, ktorá hrá tradičnú írsku ľudovú hudbu. Pochádzajú od drsného veterného pobrežia Atlantického oceánu v okrese Donegal v Írsku. Táto oblasť je známa okrem prekrásnej divokej prírodnej scenérie a silnej whisky aj vďaka temperamentnej a podmanivej ľudovej hudbe.

V rodnom Írsku už The Cassidys vystupovali na takmer každom dôležitom hudobnom podujatí či už pred preplneným hľadiskom National Concert Hall v Dubline alebo v opere v Belfaste a Corku. Skupina sa zúčastnila na mnohých folklórnych festivaloch. Počas koncertného turné po Anglicku hrali The Cassidys aj v slávnej Royal Albert Hall v Londýne. The Cassidys sa pravidelne starajú o oficiálny hudobný program počas dôležitých štátnych návštev na pozvanie írskej vlády. K doteraz najväčším vystúpeniam patril koncert pred stotisícovým davom v strede Dublinu počas oficiálnej návštevy prezidenta USA Billa Clintona v rámci mierových rozhovorov o urovnaní konfliktu v Severnom Írsku. Naposledy hrali na pozvanie Vatikánu na Námestí sv. Petra.

V posledných rokoch sa The Cassidys viac orientujú na vystúpenia v Spojených štátoch, kde sú veľmi populárni. Celkove v USA absolvovali dvanásť turné a nespočetne veľa menších koncertov. Objavili sa okrem iného na koncerte Irish Gala v slávnej newyorskej Radio City Music Hall a v Katedrále svätého Patricka. Doterajším vrcholom bola šnúra 50 koncertov po celých USA zakončená predstavením v slávnej Carnegie Hall v New Yorku.

The Cassidys doteraz vydali šesť vlastných albumov, pričom posledný s názvom Singing From The Memories im vyniesol platinové ocenenie. Skupina má šesť členov. Aongus hrá na husle a akordeón, Seathrún na klávesové nástroje, Odhrán na tzv. uileannské gajdy, flautu a husle, Fionntán na husle a mandolínu, Feargus na gitaru a Ciarán na basgitaru. Každý z členov skupiny sa podieľa na vokáloch.

Na bratislavský koncert si The Cassidys odskočia zo svojho rakúskeho turné, na ktorom odohrajú v priebehu dvoch týž-dňov celkom osem koncertov. V Bratislave ich bude sprevádzať rakúska skupina Gin D´Arassa hrajúca írsku ľudovú hudbu v štýle Dubliner a známa bratislavská tanečná skupina Petronella.

(miv)

Páčil sa vám článok?