Hudobníčka Dorota Nvotová varuje kolegov: Dajte si pozor na tento typ podvodu!

28.11.2020

Zdroj: FB D.N.

Páčil sa vám článok?

Hudobníčka Dorota Nvotová je v súčasnosti podobne ako väčšina jej kolegov z umeleckej sféry bez možnosti koncertovať či vystupovať a preto sa jej veľmi dotklo, že sa niekto pokúsil zneužiť nepriaznivú ekonomickú situáciu, v akej sa počas momentálnej koronakrízy veľa Slovákov nachádza. Na podozrivý počin istého pána Jána upozornila členov skupiny Hudobná únia Slovenska.

"Tento debil mi najprv napísal na whats app a vypýtal si moju emailovú adresu. Potom mi došiel od neho email. Písal aj vám niekomu? Neuveriteľne ma to rozčúlilo, že sa takto cielene snaží oklamať umelcov. To nie je žiadny Afričan, čo to skúša na slepo pomocou google prekladača. V tomto prípade ide o nejakého Slováka, ktorý si zisťuje čísla na umelcov, potom im napíše na whats App a následne na mail. Adresne. Je to samozrejme priehľadné a pochybujem, že na to ktokoľvek skočí, ale pre istotu to dávam aj sem," napísala hudobníčka Dorota Nvotová do facebookovej skupiny Hudobná únia Slovenska. 

Mail, ktorý pred niekoľkými hodinami Dorota Nvotová dostala, znel nasledovne: 

"Vážená pani Dorota, ešte raz pekne pozdravujem, dobre viete, že žijeme zvláštnu a skôr zlú dobu ako dobrú a príjemnú.
Ja dlhé roky viac ako 15 robím na burze v Hong Kongu a už dva roky sa snažím niektorým ľuďom z kultúry pomôcť, niekto z nich, ktorému alebo ktorej som pomohol mi poslal Vaše meno a tak prichádzajú moje riadky aj k Vám: nadýchnite sa.....ponuku posielam iba raz a nikdy viac:

1. ponúkam Vám v budúcom roku každý mesiac v priebehu polroka vždy v posledný deň v mesiaci obdržíte na svoj účet čiastku 1.500.-EUR

2. alebo ak chcete každý mesiac počas celého roka dostávať 1800.-EUR

ad:/ 1 registračný poplatok je je 860 EUR
tento celý poplatok obdržíte späť v šiestom mesiaci, teda dostanete 1 500+860 eur=2360

ad:/2 registračný poplatok je 1360.-EUR, aj tento poplatok dostanete v dvanástom mesiaci späť

Môžete mať celý polrok alebo celý rok istotu! Serióznu a stabilnú! Budem rád, ak vám takto budem vedieť pomôcť a ak sa vrátim verím, že sa stretneme aj osobne. Ak potvrdíte svoj záujem pošlem Vám číslo účtu. Zároveň mi mailom odošlite i Vaše číslo účtu, IBAN a rovnako aj SWIFT. A to je všetko! Pouvažujte! Ján."

Niektorí jej kolegovia to takisto považovali za podvod, ktorý sa odborne volá "scamming". Odporúčali jej, aby na to vôbec nereagovala, pokusy o komunikáciu ignorovala a pochybné adresy blokovala. "Konečne reálna a adresná pomoc," zažartoval si na margo tohto tipu podvodu Pavol Smolka, ktorý Hudobnú úniu Slovenska zastupuje pri rokovaniach s Ministerstvom kultúry SR o kompenzácii finančných strát spevákov a hudobníkov pri ich nemožnosti sa umelecky realizovať počas pandemickej situácie a pretrvávajúcich obmedzení. 

"Prepáčte dala som to sem len preto, že to je adresované vyslovene umelcom v kríze. To má na tom zarazilo. Samozrejme scamových mailov mi chodí milión stále. A jasné, že viem, že je to scam. Len som sa zľakla, že tam kde je takto špecifická úzkoprofilová ponuka (umelci v korona kríze), že by tam mohol by aj dopyt a tak som chcela varovat tých, ktorí možno na scamy zvyknutí nie sú," vysvetlila v diskusii Dorota. "Za mňa fajn, že to tu je. Niekoho to možno ochráni pred krokom, ktorý by mohol vzápätí oľutovať," napísal Peter Malý.

(ars)

Páčil sa vám článok?