Dobrý trh spustil online verziu tradičného Dobrého trhu, môžete získať grafiku Čiernych dier

19.8.2020

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Dobrý trh spustil online verziu tradičného Dobrého trhu, môžete si kúpiť obľúbené Mačky vo vreci aj vstupenky na podujatia vo dvoroch Panenskej ulice. Kúpou Dobrej Mačky vo vreci máte šancu získať grafiku Čiernych dier.

Ako nás informoval organizátor, namiesto jedného veľkého Dobrého trhu sa tak bude konať tentokrát niekoľko menších trhov. "Od 19. augusta sa spustí na stránke www.dobrytrhonlajn.sk online verzia Dobrého trhu a v klasickom termíne 15. septembra sa vo vybraných dvoroch Panenskej, Konventnej, Svoradovej a Podjavorinskej uskutoční viacero malých trhov u susedov, ktorí takto vyjadria podporu nášmu tradičnému podujatiu," uviedol Ján Urban z Dobrého trhu.

​Majitelia a správcovia budov, ich susedia z Panenskej ulice, sa sprístupnením dvorov rozhodli v čase koronakrízy podporiť v spolupráci s občianskym združením Punkt slovenských malovýrobcov a lokálnych producentov. Trhovníci tak budú mať v septembri možnosť, mnohí prvýkrát v tomto roku, ponúknuť priamo a naživo svoje výrobky, a to v bezpečnom a kontrolovanom prostredí dvorov, Panenskej a jej okolia. 

Ako podotkol organizátor, tento rok sa návštevníci budú môcť dostať aj do priestorov národnej kultúrnej pamiatky Starého lýcea na Konventnej ulici 15, ktoré postavili v roku 1783. V týchto priestoroch študoval nejeden štúrovec.

​Na stránke záujemcovia nájdu profily trhovníkov, ktorí opäť darovali svoje produkty do balíčkov. "V prípade, že nebude možné uskutočniť naše plány s malými trhmi vo dvoroch susedov, tu zostane možnosť kontaktovať trhovníkov aspoň virtuálne. Až osem percent z našich trhovníkov uvažuje o ukončení podnikania," informuje organizátor. To vyplýva z prieskumu, ktorý urobili medzi pravidelnými 140 predajcami ešte v apríli. Predaj na trhoch, jarmokoch a iných podujatiach predstavuje pre viacerých z nich až polovicu ročných tržieb, pre niektorých je zas celý predaj založený výlučne na tomto spôsobe predaja. Pre mnohých z nich je predaj na trhoch jedinou príležitosťou na sebaprezentáciu, približne 70 percent predajcov Dobrého trhu totiž nemá kamennú predajňu.

Na virtuálnom Dobrom trhu budú môcť záujemcovia kontaktovať lokálnych výrobcov a kúpiť si produkty priamo od nich.

Na webe nájdu návštevníci aj šesť druhov obľúbených balíčkov s prekvapeniami Mačka vo vreci, presný návod ako ich získať a kde a kedy ich vyzdvihnúť. Mačky kúpite online, ale prídete si po ne osobne 15.9. Mačky sú rozdelené do šiestich kategórií – Mačkopes, Mačka domáca, Kinder mačka, Krásna mačka, Dobrá mačka. Špeciálna partnerská Yeme mačka, ktorá sa dá kúpiť aj v kamenných obchodoch Yeme plnochutné potraviny.  Ľudia v nej objavia aj poukážky na nákup v predajniach Yeme a vouchery na októbrové podujatie Degustórium.

Mačky v sebe skrývajú prekvapenia v hodnote 20 euro, ich skutočná hodnota je však vždy vyššia. "Pre tých, ktorí chcú zvlášť podporiť aktivity občianskeho združenia Punkt, máme Dobrú mačku. Darovaných 10 Euro použijeme na usporiadanie ďalšieho Dobrého trhu," hovorí organizátor.

Kúpou Dobrej mačky sa zapojíte do žrebovania grafiky, ktorú Dobrému trhu venovali Čierne diery. Tentokrát to bude grafika Červený most od autorky Daniely Olejníkovej. Grafika je dlhodobo vypredaná, je to teda jedinečná šanca ako ju získať.

Zakúpené Mačky vo vreci si vyzdvihnete osobne na odberných miestach vo vybraných dvoroch vo štvrti okolo Panenskej v tradičnom termíne konania nášho každoročného podujatia 15.9.

Organizátor bude o septembrových podujatiach ešte podrobnejšie informovať, do sprievodného kultúrneho programu sa v utorok 15. septembra zapoja mnohí susedia z okolia Panenskej ulice. "Návštevníci sa môžu tešiť na Open Mic, celodenné pódium študentov VŠMU v parku na Svoradovej. Zóna Nadácie Milana Šimečku na Svoradovej 5, ponúkne okrem stánkov aj divadielko, prednášky či hudobný program," vymenúva kulúrne aktivity organizátor.

Svoje aktivity tam bude mať aj festival [fjúžn], Fusakle či Futbalová komunita Kozmos. Celodenný program nájdu návštevníci aj v Goetheho inštitúte a Artfóre a pre verejnosť sa prvýkrát sprístupní budova Starého lýcea na Konventnej ulici. Básniť nám bude Štvorlístok básnikov Šimona Ondruša. V záhrade Pálffyho paláca na Zámockej ulici predstaví Humbuk vína vyrobené s rešpektom k hroznu a v súlade s prírodou. Všetky aktivity budú organizátori koordinovať aj podľa aktuálnych opatrení súvisiacich s pandémiou koronavírusu.

(nc,ts)

Páčil sa vám článok?