S uhorskými kráľmi po Korunovačnej ceste

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Staromestské kultúrne leto 2000 odštartovalo rýchlym tempom počas prvého letného víkendu, keď sa uskutočnila vernisáž výstavy Socha a objekt, narodeninové oslavy týždenníka Plus 7 dní s rekordnou tortou a mimoriadne vydarený koncert írskej folkovej formácie The Cassidys.

Ďalšie neobyčajné podujatie pripravilo Staré Mesto na sobotu 15. júla, keď sa po novovyznačenej korunovačnej ceste vydá symbolický korunovačný sprievod všetkých uhorských kráľov a kráľovien, ktorí boli medzi rokmi 1526 a 1830 korunovaní v Bratislave. Symbolický korunovačný sprievod pôjde od Vydrickej brány k Dómu sv. Martina, cez Kapitulskú ulicu, Prepoštskú, Sedlársku, Hlavné námestie, Františkánske námestie, Bielu a Michalskú ulicu.

Súčasťou akcie bude slávnostné označenie nultého kilometra na pôvodnom mieste v dlažbe pod Michalskou vežou v podobe ružice z leštenej mosadze, ktorá bude ukazovať na všetky štyri svetové strany. Neskôr k nim pribudnú aj názvy najdôležitejších svetových miest s uvedením vzdialenosti, ktorá ich delí od Bratislavy.

V sobotu 22. júla sa v rámci cykle Excelentné rôznosti predstaví Bratislavčanom česká skupina Laura a její tigři, ktorá bude od 20.30 koncertovať na nádvorí VŠMU na Ventúrskej ulici.

Na piatok 28. júla sa vo viacerých bratislavských kostoloch uskutočnia stretnutia nad Bachovou hudbou v deň výročia smrti J. S. Bacha. Podujatie sa začína o 20.00, vstup do všekých kostolov je voľný.

V sobotu 29. júla bude Korzo v znamení latinskej fiesty. Tanečnú zábavu sprevádzanú tanečnými vystúpeniami súborov, ktoré prezentujú latinsko-americkú kultúru, pripravilo Staré Mesto v spolupráci s Miguelom Mendézom.

Cisárove narodeniny je názov happeningu, ktorý sa uskutoční 19. augusta, takmer na deň presne 170 rokov od narodenia cisára Františka Jozefa I. a 110 rokov od otvorenia mostu Františka Jozefa v Bratislave.

Kompletný program podujatí bratislavského Kultúrneho leta 2000 na mesiac júl nájdete v júlovom dvojčísle časopisu METROPOL, ktorý dostať kúpiť v novinových stánkoch.

(miv, ado)

Staromestské kultúrne leto 2000 sa začalo vernisážou výstavy Socha a objekt v Grassalkovichovej záhrade. Program letných kultúrnych podujatí je opäť bohatý, nechýbajú koncerty, výstavy, happeningy...
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?