Festival pantomímy Kaukliar už jubiluje

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Prvé jubileum má na svojom konte medzinárodný pantomimický festival Kaukliar, ktorý bude v Divadle Aréna na petržalskom brehu od 16. do 24. júna. Aj tentoraz treba za ním hľadať živú legendu slovenskej pantomímy Milana Sládka.

Hoci táto prehliadka nenašla finančnú podporu zo štátnej kasy, podarilo sa aj v jej piatom ročníku zhromaždiť do Bratislavy kvalitné zahraničné súbory a držať vysokú latku podujatia i zvučného mena slovenskej pantomímy.

Festival zdobia okrem jeho najmenšieho okrúhleho výročia aj ďalšie jubileá - Milan Sládek oslavuje štyridsať rokov svojho sólového vystupovania a Aréna, ktorá sa po umelcovom návrate na Slovensko nie celkom bez problémov stala jeho azylom a priestorom pre demoštrovanie čara pantomímy, oslavuje už storočnicu. Tú si herci spolu s divákmi a hosťami veľkolepým programom pripomenú deň pred festivalom.

Na ňom sa hostitelia predvedú dvakrát - 17. júna predstavením Milana Sládka Pantomímy, ktoré bude prierezom majstrovho štyridsaťročného profesionálneho účinkovania a jeho neodmysliteľnej javiskovej postavy Kefka, a potom 21. júna. Divadlo Aréna a jeho inscenácia Carmen v hlavnej postave s M. Sládkom bude potvrdením nevyčerpateľnej divadelnej invencie pri prenesení tohto známeho príbehu do sveta pantomímy.

Aj nemeckej pantomíme budú patriť dva festivalové večery - 16. júna prinesie Kammertheater Neubrandenburg v hre Malá domáca hudba neveselú tému odcudzenosti a agresivity na príbehu nájomníkov šiestich bytov, a 19. júna bude predstavenie Hansa Holzbechera Správa pre istú akadémiu hľadať odpovede na kafkovské otázky významu slobody, zodpovednosti a vzájomnej netolerancie. Francúzsky Temps Fort Théatre a jeho Perseus prichádza s adaptáciou antického mýtu (18. júna), maďarskú pantomímu bude reprezentovať hra Csabu Méhesa s názvom Kvinteto pstruh alebo hluchý muž a more (20. júna).

Zvyšný trojlístok zahraničných účastníkov dopĺňa poľský mím Ireneusz Krosny s predstavením Zorný uhol (22. júna), o deň neskôr pozdraví festival benátsky súbor Pantakin da Venezia v duchu commedie dell arte - predstavenie má názov Zanniho triumf, a záver piateho ročníka slávností pantomímy v Bratislave bude 24. júna patriť exotickému japonskému divadlu masiek Nó.

René Horváth

Milan Sládek - synonymum a vrchol slovenskej pantomímy.
FOTO - Ctibor Bachratý

Páčil sa vám článok?